Washington Post: Συμφωνία για «πενθήμερη παύση πυρός» με την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς – Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

ΠΟΥ: «Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Must Read

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την πιθανή συμφωνία της Χαμάς με το Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα πενθήμερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post – που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές – οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στη επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να απελευθερωθούν δεκάδες όμηροι.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το εξασέλιδο σχέδιο, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών. Μεταξύ άλλων εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα θα επαληθεύει την παύση πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.

Οι όμηροι θα απελευθερώνονται κατά ομάδες, τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων, κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η Washington Post.

Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.

Η αμερικανική εφημερίδα μεταδίδει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

Διαψεύδουν τη συμφωνία ΗΠΑ και Νετανιάχου

Πάντως ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει μέσω της εκπροσώπου του ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Το βράδυ του Σαββάτου και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβεβαίωσε ωστόσο τους συμπατριώτες του πως εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία θα ενημερωθούν αμέσως.

ΠΟΥ: «Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Δραματικές ώρες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας με τον ΠΟΥ να ζητά την άμεση εκκένωσή του. 

Κατόπιν αυτοψίας από κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το οποίο ηγήθηκε αποστολής εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε χθες Σάββατο το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας διατάχθηκε η άμεση εκκένωσή του. Περιγράφοντας ως «απελπιστική» την κατάσταση σε μια «ζώνη θανάτου», χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου και την εκκένωσή του.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ πέρασαν περίπου μια ώρα στο Αλ Σίφα κατά τη διάρκεια της οποίας διαπίστωσαν ότι στο νοσοκομείο παραμένουν 25 γιατροί και νοσηλευτές και 291 ασθενείς. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 32 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση, 22 αιμοκαθαιρόμενοι και δύο ασθενείς στη ΜΕΘ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι απεσταλμένοι είδαν ένα νοσοκομείο που δεν ήταν πλέον σε θέση να λειτουργήσει: «χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς καύσιμα, με ιατρικές προμήθειες που εξαντλήθηκαν», έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ υπογραμμίζεται πως η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Αλ Σίφα έχουν υποστεί βαριά κατάγματα και ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, τραύματα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, ενώ 29 ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια. Πολλοί τραυματίες απειλούνται επίσης από σοβαρές λοιμώξεις, λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και των κακών συνθηκών υγιεινής.

Τέλος όπως αναφέρουν στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα οι εμπειρογνώμονες αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

Φονική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή

Την ίδια ώρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν φονική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή που απομάκρυνε εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

«Στις 18 Νοεμβρίου 2023, ένας συγγενής υπαλλήλου των MSF σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε κατά την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή μας που επιχειρούσε να απομακρύνει 137 ανθρώπους – παλαιστίνιους εργαζόμενους για τους MSF και τις οικογένειές τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την εσκεμμένη επίθεση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας όπου 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της πόλης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μια γυναίκα και το παιδί της σκοτώθηκαν στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το WAFA.

Χαμάς: Έχουμε χάση επαφή με μέλη της που φρουρούσαν ισραηλινούς «αιχμαλώτους»

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, συγγενείς των ομήρων και υποστηρικτές τους, βρέθηκαν στην Ιερουσαλήμ ζητώντας «συμφωνία για τους ομήρους τώρα» η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας χάθηκε κάθε επικοινωνία με ορισμένα μέλη της που «φρουρούσαν ισραηλινούς αιχμαλώτους».

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, αναφέρει ότι η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει άγνωστη, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δείτε επίσης: Λουτρό αίματος στη Γάζα: Τουλάχιστον 80 νεκροί από τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Χιλιάδες Ισραηλινοί έφθασαν στην Ιερουσαλήμ – Η υποδοχή και τα μηνύματα για τους ομήρους της Χαμάς

«Ρουκέτα» Μπάιντεν στο Ισραήλ: Επανένωση Γάζας και Δυτικής Όχθης με Παλαιστινιακή διακυβέρνηση!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This