Γάζα: Πολύνεκρος βομβαρδισμός σχολείου στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

«Απόφαση της στιγμής» φέρεται να ήταν η μαζική φονική επίθεση από τους μαχητές της Χαμάς στο χώρο του μουσικού φεστιβάλ

Must Read

Τραγικές είναι οι εικόνες από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 50 στο σχολείο που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στον καταυλισμό, ενώ από βομβαρδισμό σε άλλο κτίριο σκοτώθηκαν 32 μέλη μόνο μίας οικογένειας, εκ των οποίων τα 19 ήταν παιδιά.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν ύστερα από αεροπορική επιδρομή που έπληξε σπίτι στη Χαν Γιούνες, όπως δήλωσαν μέλη του υγειονομικού προσωπικού από το νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας. Οι υγειονομικές Αρχές της Γάζας αύξησαν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 12.000, εκ των οποίων 5.000 είναι παιδιά.

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την επίθεση που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και έναν τραυματία.

Οπως αναφέρουν, «στις 18 Νοεμβρίου 2023 ένας συγγενής μέλους του προσωπικού μας έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής των Γιατρών χωρίς Σύνορα, που προσπαθούσε να απομακρύνει 137 άτομα μέλη του παλαιστινιακού προσωπικού καθώς και τις οικογένειές τους. Ηταν εγκλωβισμένοι για μία εβδομάδα στις εγκαταστάσεις των Γιατρών χωρίς Σύνορα που βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa, στη Γάζα». Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, χαρακτηρίζοντας την επίθεση εσκεμμένη.

Εν τω μεταξύ, σε 57 ανέρχονται οι μέχρι τώρα απώλειες που έχει ο ισραηλινός στρατός από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς. Σύμφωνα με τους «Times of Israel» οι IDF έκαναν γνωστές τις απώλειες ακόμα έξι στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα.

«Haaretz»: Εκτός της Χαμάς, νεκροί κι από… Απάτσι!

Δύο ειδήσεις που προκαλούν αίσθηση βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την αιματηρή επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αφορμή για την οποία πολιορκείται ακατάπαυστα εδώ και σχεδόν 50 ημέρες η Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα «Haaretz», ένα μαχητικό ελικόπτερο Απάτσι του ισραηλινού στρατού που έφτασε στο σημείο από τη βάση Ραμάτ Ντέιβιντ, λίγο μετά τα πρώτα πυρά, στόχευσε μεν εναντίον των τρομοκρατών, όμως φέρεται ότι χτύπησε και κάποιους από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ που βρίσκονταν εκεί.

Μετά το συγκεκριμένο δημοσίευμα η ισραηλινή αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η έρευνά της εστίασε μόνο στη δραστηριότητα της αστυνομίας και όχι στου ισραηλινού στρατού, διαψεύδοντας την είδηση. Παράλληλα, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, ύστερα από έρευνα, φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς, οι οποίοι εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, πραγματοποιώντας σφαγές και λεηλασίες, δεν γνώριζαν πως εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν το μουσικό φεστιβάλ SuperNova στο κιμπούτς Ρέιμ.

Η εκτίμηση που κάνουν είναι πως η μαζική φονική επίθεση στον χώρο του φεστιβάλ ήταν περισσότερο μια απόφαση της στιγμής παρά προσχεδιασμένη κίνηση για την οποία καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι αντιλήφθηκαν οι μαχητές της Χαμάς πως συγκεντρώθηκε στον χώρο πλήθος κόσμου στο οποίο επέλεξαν να επιτεθούν μαζικά.

Σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται ο ισραηλινός στρατός και ανώτεροι αξιωματούχοι, εξετάζεται το σενάριο η Χαμάς να πληροφορήθηκε για την εκδήλωση μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή αλεξίπτωτων και στη συνέχεια να κατηύθυνε τους τρομοκράτες στην τοποθεσία μέσω του συστήματος επικοινωνίας της. Ο αρχικός σχεδιασμός των μαχητών της Χαμάς ήταν να φτάσουν στο κιμπούτς Ρέιμ και σε άλλα κοντινά κιμπούτς, χωρίς να περιλαμβάνεται μέσα στα αιματηρά σχέδιά τους το μουσικό φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This