Βαριά ποινή στον ντετέκτιβ-χάκερ που παρακολουθούσε 17 Έλληνες βουλευτές και στελέχη της «δημοκρατίας»

Ο Ισραηλινός ιδιωτικός ντετέκτιβ Αβιράμ Αζάρι καταδικάστηκε στις ΗΠΑ

Must Read

Σε έξι χρόνια και οκτώ μήνες καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ο Αβιράμ Αζάρι, ο Ισραηλινός ιδιωτικός ντετέκτιβ που είχε χακάρει (σ.σ.: υποκλέψει) τα e-mails χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως και 17 Ελλήνων βουλευτών, του εκδότη της «δημοκρατίας» Ιωάννη Φιλιππάκη, του αρθρογράφου Αλέξανδρου Τάρκα και άλλων συνεργατών, αλλά και δικηγόρων της εφημερίδας μας στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ο Αζάρι ήταν ήδη προφυλακισμένος για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Οπως έχει αποκαλύψει και στο παρελθόν η εφημερίδα μας, η υποκλοπή των e-mails σχετίζεται με τα ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ». Παράλληλα, από τον Ισραηλινό θα κατασχεθούν 4.844.968 δολάρια, δηλαδή σχεδόν όλα τα χρήματα που οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι κέρδισε η εταιρία του από τις παράνομες δραστηριότητες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως η «δημοκρατία» ήδη από το 2020, έναν χρόνο μετά τη σύλληψη του Αζάρι στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και λίγες μόλις εβδομάδες μετά το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times». Τον Ιούνιο του 2022 η εφημερίδα μας αποκάλυψε ότι οι 17 βουλευτές προέρχονταν από τα κόμματα της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και μετείχαν σε επιτροπές της Βουλής στους κρίσιμους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών.

Τα ονόματα

Αναλυτικά οι Ελληνες βουλευτές ήταν οι Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλειος Οικονόμου, Ιωάννης Δέδες, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος, Δημήτριος Κυριαζίδης, Παύλος Βογιατζής, Ροδούλα Ζήση, Αθανάσιος Μπούρας, Θεόδωρος Πάγκαλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ελενα Ράπτη, Δώρα Αυγερινοπούλου, Διονύσης Σταμενίτης, Γεώργιος Μαυρωτάς.

Σχετικά με την υπόθεση, ο κ. Φιλιππάκης είχε στείλει μάλιστα και επιστολή στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ωστόσο ήταν εντυπωσιακές η απραξία και η σιωπή που επικράτησε γύρω από ένα θέμα υψίστης εθνικής σημασίας, παρά το γεγονός πως οι δικαστικές εξελίξεις έτρεχαν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Στις αρχές του 2023 η «δημοκρατία» είχε πληροφορηθεί ότι ο Αζάρι συνεργαζόταν με τις αμερικανικές Αρχές και για την «αποκρυπτογράφηση» εκατοντάδων (ίσως και χιλιάδων) e-mails που αντάλλασσε με τους εντολείς του σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Τα περισσότερα από αυτά τα e-mails είχαν γραφτεί στην εβραϊκή γλώσσα και περιείχαν συντομογραφίες που έπρεπε να μεταφραστούν.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί, κυρίως μέσα από τα δημοσιεύματα του Reuters, ο Ισραηλινός ντετέκτιβ χρησιμοποιούσε χάκερ, ιδίως της ινδικής εταιρίας BellTrox, για λογαριασμό πελατών του με κύριο σκοπό την παρακολούθηση και την υποκλοπή στοιχείων διαδίκων ή ανταγωνιστών τους, ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης και την επεξεργασία των ηλεκτρονικών ιχνών που οδηγούν στην BellTroΧ και στους συνενόχους της είχε το παρατηρητήριο θεμάτων διαδικτύου CitizenLab του πανεπιστημίου του Τορόντο.
Οι ερευνητές του CitizenLab εργάστηκαν επί δύο χρόνια για τη σύνταξη έκθεσης που βοήθησε τις Αρχές. Τα στελέχη του παρατηρητηρίου είχαν δηλώσει μάλιστα ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων κατασκόπων που έχει αποκαλυφθεί ποτέ. Και η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» είχε αποκαλύψει ότι η BellTroX παρακολουθούσε στελέχη της που ασχολούνταν με το σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού πιστωτικών καρτών Wirecard, όπως συνέβη και με άλλα ΜΜΕ στην Ευρώπη.

Προφυλακισμένος

Ο Αζάρι, που από το 2019 κρατούνταν προφυλακισμένος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις αμερικανικές Αρχές δήλωσε τελικά ένοχος πριν από έναν χρόνο για διαδικτυακή απάτη, συνωμοσία για τη διάπραξη χάκινγκ και διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας, αδικήματα για τα οποία του επιβλήθηκε τελικά ποινή την περασμένη Πέμπτη. Αγνωστο παραμένει σε ποια φυλακή θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Σύμφωνα με το Reuters, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθεί στον Αζάρι ποινή φυλάκισης οκτώ έως εννέα έτη, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του ζήτησε η ποινή να μην ξεπερνάει τα πέντε έτη, επειδή ο πελάτης του αποδέχθηκε την ευθύνη του.

«Εντιμότατε, έκανα ένα λάθος» φέρεται ότι δήλωσε ο Αζάρι στο δικαστήριο -στα εβραϊκά, μέσω διερμηνέα- πριν από την έκδοση της ποινής: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου. Λυπάμαι με όλη μου την καρδιά για όλα τα θύματα». Ο δικαστής της υπόθεσης Τζον Κελτλ, ωστόσο, κατά την ανακοίνωση της ποινής δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η πειρατεία είχε «καταστροφικές συνέπειες» για τα θύματά της. Μετά το πέρας της διαδικασίας αναμένεται πλέον η σταδιακή δημοσιοποίηση της δικογραφίας. Οπως είχε ανακοινώσει το δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των θυμάτων θα γίνει επίσης σταδιακά, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Τα πρόσωπα της «δημοκρατίας» που έγιναν στόχος

Ντέιβιντ Χούπερ: Δικηγόρος και συμβουλευτικός δικηγόρος της «δημοκρατίας» και των Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα στο Λονδίνο, καθώς και μέλη της οικογένειάς του.
Ανταμ Σπέκερ: Δικηγόρος της «δημοκρατίας» και των Ι. Φιλιππάκη και Αλ. Τάρκα στο Λονδίνο. Στόχος ήταν επίσης μεγάλος αριθμός συνεργατών του Ανταμ Σπέκερ στη δικηγορική εταιρία 5 RB.
Σερ Μάικλ Τάγκεντχατ: Συνταξιούχος δικαστικός και νυν συνεργάτης στα δικηγορικά γραφεία της 5 RB.
• Εμμανουήλ Μαργωμένος: Δικηγόρος του Ιωάννη Φιλιππάκη και εταιριών του από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα.
Ιωάννης Φιλιππάκης: Οι υποκλοπείς στόχευαν το προσωπικό του e-mail στη «δημοκρατία». Λόγω της ιδιότητας του εκδότη εφημερίδας, ο κ. Φιλιππάκης ήταν σε συχνή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτικών και επιχειρηματιών, ενώ αποτελούσε «στόχο» για τις έρευνες της εφημερίδας σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».
Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. – «δημοκρατία»: Οι υποκλοπείς στόχευαν το e-mail της σύνταξης της εφημερίδας και επίσης (σε δύο περιπτώσεις για έκαστο) τους τότε δημοσιογράφους της Ν. Ελευθερόγλου και Αν. Κούτρα.
Κωνσταντίνος Καμάρας: Αρθρογράφος στη «δημοκρατία», πρώην γεν. διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Εφημερίδων και Εκδοτών, αντιπρόεδρος της IAB Europe, της ευρωπαϊκής ένωσης ψηφιακού μάρκετινγκ και διαφήμισης.
Αλέξανδρος Τάρκας: Ο κ. Τάρκας ήταν σε πολύ συχνή επαφή με τον δικηγόρο Ντ. Χούπερ για δικαστικές υποθέσεις στο Λονδίνο. Στόχος υπήρξε επίσης και ο αδελφός του Γιάννης Τάρκας, πιθανότατα για να διαρρήξουν τη σύνδεση διαδικτύου του Αλέξανδρου Τάρκα ή/και για να συλλέξουν πληροφορίες γι’ αυτόν.
Ιωάννης Παρίσης: Υποστράτηγος ε.α. του Ελληνικού Στρατού, συνεργάτης στη συμβουλευτική εταιρία του Αλ. Τάρκα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This