Αύριο, στις 10 το πρωί η κατάπαυση πυρός στην Γάζα – «Θα γίνει ξανά απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων» λέει Παλαιστίνιος αξιωματούχος

Περίπου 400 σήραγγες της Χαμάς έχει καταστρέψει το Ισραήλ - «Χρειάζονται και άλλα βήματα πέρα από την συμφωνία», αναφέρει ο ΟΗΕ

Must Read

Αύριο, στις 10 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς  δήλωσε στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα», είπε.

Δείτε βίντεο:

«Θα επαναληφθεί η απελευθέρωση ομήρων – κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς»

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ισραήλ και η Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως αυτό θα σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές — αριθμός που αντιστοιχεί στον κατάλογο με γυναίκες και έφηβους άρρενες κρατουμένους που δημοσιοποίησε σήμερα ως υποψηφίους.

Ως τμήμα της τρέχουσας συμφωνίας, η εφαρμογή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη, το Ισραήλ θα κάνει μια παύση στον πόλεμό του στη Γάζα που διαρκεί σχεδόν επτά εβδομάδες προκειμένου να καταστεί δυνατή η κλιμακωτή ανάκτηση των 50 ομήρων –όλες γυναίκες ή παιδιά– και η είσοδος βοήθειας για τους Παλαιστίνιους.

«Η δεύτερη ομάδα θα ακολουθήσει την πρώτη ομάδα. Θα χρειαστούν τέσσερις ή πέντε ημέρες για να οργανωθεί αυτό και θα περιλαμβάνει 50 Ισραηλινούς (ομήρους) με αντάλλαγμα 150 Παλαιστινίους (κρατουμένους)», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Είπε πως στους κρατουμένους θα περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά και οι προϋποθέσεις θα είναι οι ίδιες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν άμεσα αυτή την πληροφορία. Όμως το Ισραήλ έχει προσφερθεί, με δήλωση του υπουργικού συμβουλίου, να παρατείνει την παύση κατά μία ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα παραδίδονται από τη Χαμάς.

400 σήραγγες της Χαμάς κατέστρεψε το Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως, από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, έχει καταστρέψει γύρω στις 400 υπόγειες σήραγγες της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλές σήραγγες βρίσκονταν κάτω από νοσοκομεία, σχολεία και κατοικίες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες, υπάρχει ένα δίκτυο σηράγγων στο υπέδαφος της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 45 χιλιομέτρων ενώ το εύρος του είναι από 6 ως 14 χιλιόμετρα. Η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό περίπου 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μερικές από τις σήραγγες είναι ενισχυμένες με μπετόν και ηλεκτροδοτούνται. Κατά μέσο όρο έχουν ύψος 2 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο, όμως μερικές είναι επίσης αρκετά μεγάλες για οχήματα.

Για να αντέχουν στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, μερικές βρίσκονται σε βάθος δεκάδων μέτρων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, πολλές είσοδοι των σηράγγων αυτών βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών ή σε τζαμιά.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως ανακάλυψε μια σήραγγα της Χαμάς στο χώρο του Νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου της Γάζας. Το πηγάδι που ανακαλύφθηκε οδηγεί σε μια σήραγγα μήκους περίπου 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων, όπως ανέφερε ο στρατός το σαββατοκύριακο.

«Σημαντική η συμφωνία αλλά χρειάζονται και άλλα»

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ που υποστηρίχθηκε από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού σε σύντομη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα κινητοποιήσουν όλο το δυναμικό τους για να υποστηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας και να μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπό της στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία σε ανάρτησή του στο X, αλλά επέμεινε και αυτός στο ότι «αυτό δεν επαρκεί για να δοθεί τέλος στα δεινά των αμάχων».

Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και, εν αναμονή αυτού, την παροχή περίθαλψης σε όλους όσοι παραμείνουν σε ομηρεία. Επιπροσθέτως κάλεσε για «μια κατάπαυση του πυρός» που θα επιτρέπει πραγματικά την παροχή βοήθειας σε διάρκεια στους κατοίκους της Γάζας και με πάσα ασφάλεια.

Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός τεσσάρων ημερών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά την αιματηρή επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά σε αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε πάνω από 14.000, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Δείτε επίσης:

Συνεχίζει την επίθεση στην Γάζα το Ισραήλ λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός – Αύριο πιθανόν η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This