Μεγάλη νίκη του Βίλντερς και της ακροδεξιάς στην Ολλανδία! Σοκ στην πολιτική σκηνή από τα exit polls

«Το μεγαλύτερο πάρτι!» ήταν η πρώτη αντίδραση του Ολλανδού - Πιθανότατα όμως δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για έναν αρκετά ευρύ συνασπισμό κομμάτων

Must Read

Ο αντι-ισλαμιστής, ευρωσκεπτικιστής ριζοσπάστης Γκερτ Βίλντερς είναι ο μεγάλος νικητής στις ολλανδικές εκλογές, σύμφωνα με τα exit polls. Το κεντροδεξιό μπλοκ έχει 23 έδρες και ένα αριστερό μπλοκ, 26.

Σε ένα δραματικό αποτέλεσμα που ήδη έχει προκαλέσει σχόλια και αναταραχή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, το Κόμμα Ελευθερίας του (PVV) προβλέπεται να κερδίσει περίπου 35 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο – υπερδιπλάσιο από τον αριθμό που κέρδισε στις εκλογές του 2021.

Η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του Φρανς Τίμερμανς έρχεται δεύτερη, κερδίζοντας 25 έδρες — ένα μεγάλο άλμα από τις σημερινές 17.

Η τουρκικής καταγωγής Ντιλάν Γεσιλγκόζ, διάδοχος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ως επικεφαλής του κεντροδεξιού VVD, κερδίζει 24 έδρες, με απώλεια 10, σύμφωνα με ενημερωμένο exit poll της Ipsos για τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS.

Το ερώτημα τώρα, ωστόσο, είναι εάν άλλα κόμματα θα συμπορευθούν με τον Βίλντερς για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι παρά το γεγονός ότι θα αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, θα στερηθεί τη συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι προθέσεις τους όπως εκφράστηκαν πριν την κάλπη, ήταν κατηγορηματικά αρνητικές, κάτι που σημαίνει ότι ο Βίλντερς πιθανότατα δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για έναν αρκετά ευρύ συνασπισμό ώστε να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση.

Η Κέιτ Πάρκερ, της εταιρίας Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα «συνταγματικό αδιέξοδο» στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

«Τώρα είναι ώρα να συνεργαστούμε και να βρούμε απαντήσεις», είπε σύμφωνα με το Politico ο Βίλντερς και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αναζητήσει «λύσεις που συμμορφώνονται με το σύνταγμα».

Το μήνυμά του κατά της μετανάστευσης, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων και την απέλαση των παράνομων μεταναστών, δείχνει να βρήκε απήχηση στους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This