Γάζα: Σε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καλούν Χαμάς και Χεζμπολάχ λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκεχειρίας

14.854 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες

Must Read

Με λιγότερες από 12 ώρες να απομένουν για την έναρξη της τετραήμερης εκεχειρίας στη Γάζα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα στη Λωρίδα της Γάζας και η  ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς φέρεται να καλεί σε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Ειδικότερα, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που μεταδόθηκε από το Al Jazeera, ο Αμπού Ουμπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε όλα τα μέτωπα, χαιρετίζοντας τους «αδελφούς στην Υεμένη, στον Λίβανο, στο Ιράκ και αλλού».

Στο μεταξύ, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ ενέτεινε σήμερα τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, όπου επτά μαχητές της έπεσαν νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μεταξύ των οποίων και μέλη της Δύναμης Ραντουάν, δηλαδή της μονάδας των ειδικών δυνάμεων της οργάνωσης. Σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για περισσότερες από 20 επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ισραηλινών θέσεων, ανάμεσά τους και η εκτόξευση 48 ρουκετών τύπου Κατιούσα σε μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και η ρίψη ενός πυραύλου τύπου Μπουρκάν, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει μεγάλο φορτίο εκρηκτικής ύλης.

«Σε απάντηση για τα πυρά προς το Ισραήλ, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη του Τσαχάλ έπληξαν τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολάχ και θέσεις εκτόξευσης ρουκετών στον Λίβανο», ανέφερε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός (IDF). Το Ισραήλ προχώρησε, επίσης, σε βομβαρδισμούς σε μεθοριακά χωριά στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο της χώρας (ANI), χωρίς, πάντως, να αναφερθούν θύματα.

Η συγκεκριμένη κλιμάκωση σημειώνεται μετά τον θάνατο από ισραηλινούς βομβαρδισμούς πέντε μαχητών της σιιτικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του Αμπάς Ράαντ, γιου του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ράαντ. Ο Αμπάς Ράαντ και άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν αργά χθες το βράδυ από ισραηλινό πλήγμα σε ένα σπίτι στο χωριό Μπέιτ Γιαχούν, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χιλιάδες ήταν οι πολίτες που συμμετείχαν σήμερα στην κηδεία του στην κοινότητα Τζμπάα, στον νότιο Λίβανο. «Η αντίσταση κάνει μεγάλες θυσίες, αλλά αποδεικνύει επίσης ότι είναι ισχυρή, από τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, μέχρι την Υεμένη και το Ιράκ», δήλωσε ο Χάσεμ Σαφιεντίν, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, στην κηδεία, ενώ, αναφερόμενος στην ανακωχή που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αύριο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εκτίμησε ότι το γεγονός ότι την δέχτηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αποδεικνύει ότι «είναι ανίκανος να απελευθερώσει δια της βίας τους αιχμαλώτους και να εξοντώσει τη Χαμάς και την αντίσταση».

Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ξεκινήσει αύριο το πρωί στις 7, ενώ κατά τις 4 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανταλλαγές ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς.

«Αγγίζουν» τους 15.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Στον επίσημο ημερήσιο απολογισμό της για τα θύματα της σύρραξης με το Ισραήλ, η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 14.854 Παλαιστίνιοι.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, συγκαταλέγονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες. Επιπλέον, 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς τόνισε, ωστόσο, ότι δεκάδες πτώματα είναι σκορπισμένα σε δρόμους των βόρειων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας και πως είναι αδύνατο να περισυλλεγούν και να καταμετρηθούν λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών.

Τουρκική παρέμβαση για απομάκρυνση τραυματιών

Στο μεταξύ, η Τουρκία σχεδιάζει να απομακρύνει αύριο από τη Γάζα ορισμένα τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των εκκενώσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει παραλάβει από τη Γάζα 150 ανθρώπους, κυρίως καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους σε τουρκικά νοσοκομεία. Αυτήν την εβδομάδα από τον παλαιστινιακό θύλακο απομακρύνθηκαν, επίσης, περισσότεροι από 100 Τούρκοι και μέλη των οικογενειών τους.

Σε δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, ο Κοτζά είπε ότι τρία άρρωστα παιδιά από τη Γάζα μεταφέρθηκαν σήμερα στην Τουρκία για νοσηλεία. Πρόκειται για ένα αγόρι ηλικίας 2 ετών και δύο κορίτσια ηλικίας 9 και 10 ετών, ενώ διευκρίνισε πως ο τρίτος γύρος, κατά τον οποίο θα απομακρυνθούν 50 άνθρωποι από τη Γάζα, καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην εξασφάλιση άδειας για την έξοδό τους από τον θύλακο, τα οποία έχουν πλέον επιλυθεί.

«Αναμένουμε ότι η τρίτη εκκένωση θα γίνει αύριο και θα αφορά κυρίως παιδιά και νέους ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για τραυματίες και λίγους καρκινοπαθείς, κανείς εκ των οποίων δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει στείλει περίπου 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αίγυπτο για τους κατοίκους της Γάζας, ενώ σκοπεύει να οργανώσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας εντός του θυλάκου, κοντά στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, σε συνεργασία με Αιγύπτιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This