Πάτησαν Ισραήλ οι 24 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Πανζουρλισμός στη Δυτική Όχθη για τους 39 αποφυλακισθέντες Παλαιστίνιους

Συνολικά 50 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της 4ήμερης εκεχειρίας στη Γάζα

Must Read

Στα πάτρια εδάφη επέστρεψαν οι πρώτοι 13 από τους συνολικά 50 Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς, κατόπιν συμφωνίας της με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της 4ήμερης εκεχειρίας στη Γάζα που ξεκίνησε σήμερα στις 7 το πρωί.

Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή που το λεωφορείο που μεταφέρει τους 24 συνολικά ομήρους περνά τα σύνορα με την Αίγυπτο και μπαίνει στο Ισραήλ, ενώ συνοδεύεται από ένα κομβόι αυτοκινήτων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Στην επίσημη λίστα με τους 13 Ισραηλινούς πολίτες που κρατούνταν όμηροι από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την αιματηρή επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, περιλαμβάνονται μια μητέρα 34 ετών με τις δύο κόρες της, ηλικίας 2 και 4 ετών, μια γυναίκα ηλικίας 85 ετών, καθώς και μια γιαγιά με την κόρη της και τον εγγονό της.

Σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρονται αναλυτικά τα ονόματα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Γάζα, τα οποία έχουν ως εξής: Hanna Katzir (77 ετών), Margalit Mozes (77 ετών), Yafa Ader (85 ετών), Hannah Perry (79 ετών), Adina Moshe (72 ετών), Danielle Aloni (44 ετών), Emilia Aloni (9 ετών), Ruthi Mondar (78 ετών), Keren Mondar (54 ετών) Ohad Mondar (9 ετών), Aviv Asher (2 ετών), Raz Asher (5 ετών) και Doron Katz-Asher (34 ετών).

Τους 24 ομήρους αρχικά παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος και τούς μετέφερε με ένα κονβόι ασθενοφόρων στην Αίγυπτο, απ’ όπου και τους παρέλαβαν οι υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ. Οπως έγινε γνωστό από τον ισραηλινό στρατό, με το που έφτασαν στο Ισραήλ οι όμηροι υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο. «Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμαναν οι IDF.

«Οι διοικητές του Ισραηλινού Στρατού και οι στρατιώτες του χαιρετίζουν και αγκαλιάζουν τους ομήρους που επιστρέφουν κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους», συνεχίζει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τα όργανα του αμυντικού κατεστημένου για την επιστροφή όλων των ομήρων», προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

 

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλοι τους παιδιά, μητέρες και γυναίκες. Οι όμηροι που θα απελευθερωθούν συνολικά είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τους παραστρατιωτικούς της Χαμάς.

Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι, κρατούμενοι σε φυλακές του Ισραήλ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς – Ισραήλ απελευθερώθηκαν και 39 Παλαιστίνιοι, όλοι τους γυναίκες και παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους της Δυτικής Όχθης για να πανηγυρίσουν.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Οι 39 απελευθερωθέντες –24 γυναίκες και 15 έφηβοι- κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη. Μία εξ αυτών ήταν η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν, η οποία είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Μπάιντεν: «Είναι μόνο η αρχή»

Τη σημερινή απελευθέρωση 24 ομήρων της Χαμάς χαιρέτισε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «είναι μόνο η αρχή» και πως η συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων. «Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη και στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων επαφών» που είχε ο ίδιος με ηγέτες χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την επανένωση οικογενειών με αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν 50 ημέρες», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη νήσο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, για μια «λύση δύο κρατών», υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά». Συμπλήρωσε ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση (η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007) «δεν δίνει δεκάρα» για «τους αθώους Παλαιστίνιους που υποφέρουν πολύ εξαιτίας αυτού του πολέμου, τον οποίο εξαπέλυσε η Χαμάς».

Η Γαλλία χαιρέτησε την απελευθέρωση των ομήρων

Την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας 24 ομήρων από τη Χαμάς, καθώς και την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, χαιρέτισε και η Γαλλία.

Το Παρίσι εξακολουθεί «να κινητοποιείται για την απελευθέρωση Γάλλων ομήρων στο πλαίσιο της συμφωνίας που εφαρμόζεται», η απελευθέρωση «όλων των συμπατριωτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη Γαλλία, και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να την επιτύχουμε», τόνισε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παράλληλα χαιρέτισε «τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που κατέστησαν δυνατή την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε εκ νέου τις οικογένειες των Γάλλων απαχθέντων για την «αποφασιστικότητά» του να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, παρά το γεγονός ότι μεταξύ των πρώτων 13 ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα δεν περιλαμβάνεται κανένας Γάλλος υπήκοος. «Χαιρετίζω την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων. Ιδιαίτερες σκέψεις για τους Γάλλους ομήρους και τις οικογένειές τους. Μπορούν να υπολογίζουν στην αποφασιστικότητά μας», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στην πλατφόρμα Χ προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να κινητοποιούμαστε στο πλευρό των διαμεσολαβητών για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση όλων».

  • Παρακολουθήστε ολόκληρη τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This