Παρατείνεται για ακόμη μία ημέρα η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή – Στο Ισραήλ ο Μπίλνκεν

Νεκρά βρέθηκαν 5 πρόωρα βρέφη στην εντατική παιδιατρικού νοσοκομείου

Must Read

Την παράταση της ανακωχής για ακόμη μία ημέρα μεταξύ ΙσραήλΧαμάς, ανακοίνωσε λίγο πριν από την εκπνοή της ο ισραηλινός στρατός, επισημαίνοντας πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

 

Στόχος, αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ, «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων». Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία σχετικά με τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν. Εν τω μεταξύ, στο Τελ Αβίβ βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν, όπου θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία για την ενδεχόμενη παράταση της ανακωχής και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της ΓάζαςΟ επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ από τα Σκόπια. Αναμένεται να έχει συνομιλίες εντός της ημέρας με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και κατόπιν με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και με άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους. Σκοπεύει επίσης να μεταβεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

«Τις επόμενες ημέρες, θα επικεντρωθούμε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραταθεί η παύση (σ.σ. των στρατιωτικών επιχειρήσεων) προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερους ομήρους και να μπορέσει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια», είπε χθες στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας πως η ανακωχή επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες όμηροι της Χαμάς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο από τον ισραηλινό στρατό παλαιστινιακό θύλακο. Κάθε παράταση της ανακωχής, που διαπραγματεύτηκαν τα μέρη με ενδιάμεσο το Κατάρ, που είχε την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, «σημαίνει πως θα επιστρέψουν περισσότεροι όμηροι στα σπίτια τους και θα εισέλθει περισσότερο βοήθεια». Και «αυτό είναι που θέλουμε, και πιστεύω πως είναι επίσης αυτό που θέλει το Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

Νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιάπου έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή. Κι αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

 

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Παράλληλα, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς κάλεσε τα μέλη του στη Λωρίδα της Γάζας να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου με τον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που η ανακωχή, η οποία εκπνέει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δεν ανανεωθεί.

 

 

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ καλούν τις ενεργές δυνάμεις τους να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη τις τελευταίες ώρες της ανακωχής», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Το κείμενο παροτρύνει τα μέλη της να παραμείνουν σε ετοιμότητα «εκτός αν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση» της Χαμάς που «θα επιβεβαιώνει την παράταση» της ανακωχής. Χθες συνεχίστηκε η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς και το Ισραήλ. Επί ισραηλινού εδάφους βρίσκονται ήδη 16 όμηροι – εκ των οποίων δώδεκα Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί -, ενώ 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα. Είχαν προηγηθεί επεισόδια έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν οι Παλαιστίνιοι και έφοδος του ισραηλινού στρατού.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα Ισραηλινοί απελευθερώθηκαν από την Χαμάς – Ελεύθεροι και τέσσερις Ταϊλανδοί 

Έσπασε η εκεχειρία: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρεις ένοπλους Παλαιστίνιους στη Γάζα 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This