Το ΝΑΤΟ αυξάνει πάνω από 10% τις στρατιωτικές δαπάνες

Τι εκτιμά ο Στόλτενμπεργκ - Tι ισχύει για την Ελλάδα

Must Read

Έρχονται εξελίξεις… και αυξήσεις, αλλά στην δαπάνες των ενόπλων δυνάμεων.

Το ΝΑΤΟ, ειδικότερα, ανακοίνωσε επίσημα ότι αυξάνει τον προϋπολογισμό εντός 2024 για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο αριθμός θα φτάσει στα 2,03 δισεκατομμύρια ευρώ, όπερ σημαίνει αύξηση κατά 12% και για τις μη στρατιωτικές δαπάνες ανέρχεται στα 438,1 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 18,2%!

Η Ελλάδα κατέγραψε τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από κάθε άλλη χώρα της συμμαχίας το 2022 κατ’ αναλογία προς το ΑΕΠ (3,54%). Οι δαπάνες ήταν υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ (3,46%)! Ακολούθησαν η Λιθουανία, η Πολωνία, η Βρετανία, η Εσθονία και η Λετονία. Η Γερμανία παραμένει αρκετά πίσω (1,49%).

Διευρύνοντας την χρήση χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη, επιτρέπεται στους συμμάχους να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά… Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός, σημειωτέον, καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των αρχηγείων της Συμμαχίας και το κόστος αποστολών/επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.

Τα 30 κράτη μέλη του NATO ξόδεψαν 1,2 τρισ. δολάρια για τον αμυντικό τομέα εντός 2022, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε σύγκριση με το 2021. Με τις ΗΠΑ να παραμένουν η χώρα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Μεγάλο ποσοστό αναλογεί και στον Καναδά.

Τα δεδομένα αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ: «Σ’ έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, οι σύμμαχοι ολοένα περισσότερο βλέπουν το 2% του ΑΕΠ που δαπανούν για την άμυνα ως βάση, όχι ως οροφή». Επτά δε, από τα 30 κράτη μέλη έφτασαν το όριο του 2% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This