ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για το χάπι της άμβλωσης

Σε συνέχεια αντιδράσεων

Must Read

Έρχονται αποφάσεις… Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει για το ζήτημα του χαπιού της άμβλωσης. Το οποίο χάπι χρησιμοποιείται στο 50% -τουλάχιστον- των αμβλώσεων στις ΗΠΑ. Ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο έντονης δικαστικής διαμάχης και συνεχιζόμενων αντιδράσεων εδώ και καιρό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει επί της ουσίας στην πρότερη εισήγηση του εφετείου, που επέβαλε, θυμίζουμε, περιορισμούς στην χρήση του χαπιού. Επί το πλείστον, το Δικαστήριο απαρτίζουν συντηρητικοί δικαστές και η απόφαση αναμένεται πριν το τέλος της ετήσιας συνόδου (Ιούνιος). Εάν ωστόσο η υπάρχουσα απόφαση του εφετείου που εκδόθηκε τον Αύγουστο, επικυρωθεί και με την βούλα στις ΗΠΑ, αυτό θα σήμαινε επιστροφή σε μέγιστο όριο επτά εβδομάδων κύησης, αντί 10. Και αυτό, προκειμένου μια γυναίκα να επωφεληθεί από μια διακοπή της διαδικασίας, απαγόρευση της αποστολής του χαπιού από το ταχυδρομείο και επαναφορά της υποχρέωσης συνταγογράφησης αποκλειστικά από έναν γιατρό.

Το καίριο ερώτημα εξάλλου, αφορά την πρόσβαση στην δραστική ουσία μιφεπριστόνη (RU 486), η οποία συνδυαστικά με άλλο χάπι, χρησιμοποιήθηκε από 5,6 εκατομμύρια γυναίκες. Τον Απρίλιο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την πρόσβαση στην ουσία. Στις 24 Ιουνίου 2022 το Δικαστήριο (όπου λέγεται αποτελείται από αρκετούς δικαστές από εποχής Τραμπ), ακύρωσε το διάταγμα (από το 1973) για το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση. Και παράλληλα, αναγνώριζε σε κάθε πολιτεία την νομοθετική εξουσία επί του σοβαρού αυτού κοινωνικού θέματος. Πάνω από τις μισές αμβλώσεις (53%) δε, στις ΗΠΑ το 2020, γίνονταν με φάρμακα, εξηγεί το ινστιτούτο Guttmacher. Οι αμβλώσεις πάντως, στις οποίες χρησιμοποιούνται η μιφεπριστόνη αλλά και η μισοπροστόλη είναι ασφαλείς, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν ειδικοί. Στις ΗΠΑ μάλιστα, αυτή η μέθοδος έχει εγκριθεί από το 2000 από την αρμόδια Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This