Πλοίο της Maersk στόχος επιχείρησης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Το Maersk Gibraltar φέρεται να έπλεε προς το Ισραήλ…

Must Read

Η A.P. Moller-Maersk, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, ανέφερε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της, M/V Maersk Gibraltar, έγινε στόχος πυραύλου κοντά στα στενά Bab-el-Mandeb στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Salalah του Ομάν προς την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, είπε η Maersk, αλλά σύμφωνα με πολλές αναφορές στο διαδίκτυο, ο προορισμός του ήταν το Ισραήλ. Το πλήρωμα και το πλοίο φέρεται να είναι ασφαλείς.

Αυτό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter και φέρεται να είναι από την επίθεση στο πλοίο:

Ωστόσο πολλοί χρήστες το απέρριψαν γράφοντας ότι είναι πλάνα από το 2018 και όχι τωρινά, ενώ σε διάψευση προχώρησε και η δανέζικη εταιρεία Maersk, ισχυριζόμενη το ίδιο, ότι πρόκειται για φωτιά σε πλοίο της το 2018 και πως το M/V Maersk Gibraltar δεν χτυπήθηκε.

Το Maersk Gibraltar με σημαία Χονγκ Κονγκ, βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη ναύλωση στη Maersk και αναπτύσσεται στην υπηρεσία ME2 μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Έχει χωρητικότητα 10.100 εμπορευματοκιβωτίων είκοσι ποδιών (TEU).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι πριν από μια εβδομάδα η εταιρεία Maersk ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον χρέωσης για την παράδοση αγαθών στο Ισραήλ – 50 δολάρια για μικρά εμπορευματοκιβώτια και 100 δολάρια για μεγάλα…

Οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι ο πύραυλος ήταν βαλλιστικός και εκτοξεύτηκε από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι, κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε και από την πλευρά της Υεμένης.

Το στενό Bad al-Mandab είναι μια στρατηγική πλωτή οδός που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, όπου οι Χούθι της Υεμένης στοχεύουν πλοία που υποτίθεται ότι συνδέονται με το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στα στενά Bad al-Mandab είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Η τρέχουσα κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών και δεν είναι βιώσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε η Maersk.

«Καθώς δεν μπορεί να επιλυθεί από μόνη της από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, καλούμε πολιτική δράση για να διασφαλιστεί μια ταχεία αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έδωσε δήλωση για το περιστατικό αναφέροντας ότι «ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι προς τη διεθνή ναυτιλιακή λωρίδα βόρεια του Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές. Μετά την εκτόξευση του πυραύλου, το M/V Maersk Gibraltar απειλήθηκε από τους Χούθι, οι οποίοι απείλησαν με περαιτέρω πυραυλικές επιθέσεις… Αν και αυτό το περιστατικό δεν αφορούσε τις δυνάμεις των ΗΠΑ, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Αυτές οι επιθέσεις συνεχίζουν να απειλούν τη διεθνή θαλάσσια ασφάλεια».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This