Οικονομικός τρόμος εξαιτίας του Σουέζ!

Οι κολοσσοί της παγκόσμιας ναυτιλίας αποφεύγουν, πλέον, να διέρχονται από εκεί, υπό τον φόβο νέων πυραυλικών επιθέσεων

Must Read

Τρικυμία στη διεθνή ναυσιπλοΐα και στο παγκόσμιο εμπόριο έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς τα καράβια σταματούν να περνούν από το Σουέζ, λόγω των Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζουν τη Χαμάς εξαπολύοντας επιθέσεις.

Οι κολοσσοί της παγκόσμιας ναυτιλίας αποφεύγουν πλέον να διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ υπό τον φόβο νέων επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία, στην Ερυθρά Θάλασσα. Eύκολα γίνεται αντιληπτό πως η κλιμάκωση στην περιοχή συνιστά μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη, που επηρεάζει άμεσα τη διεθνή οικονομία, προκαλώντας πονοκεφάλους για ενδεχόμενες κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων θα κληθούν ακόμη μια φορά να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η MSC Mediterranean Shipping, που εδρεύει στην Ελβετία, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη Διώρυγα έπειτα από επίθεση σε ένα από τα πλοία της, ενώ η γαλλική CMA CGM γνωστοποίησε πως αναστέλλει όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Η γερμανική Hapag – Lloyd και η δανική A.P. Moller – Maersk είχαν ανακοινώσει (15/12) ότι αναστέλλουν τις διελεύσεις πλοίων τους στην περιοχή.

Το κίνημα Χούθι της Υεμένης κάνει συνεχείς επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα – μια κρίσιμη διαδρομή που επιτρέπει στο εμπόριο Ανατολής – Δύσης, και ιδιαίτερα του πετρελαίου, να χρησιμοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ προκειμένου να αποφύγει επιπλέον χρόνο και έξοδα κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής.

Η Διώρυγα του Σουέζ επιτρέπει στις εταιρίες να εξοικονομήσουν χρόνο και έξοδα για τον περίπλου της Αφρικής. Οι Χούθι έχουν εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις σε πλοία και έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους προς το Ισραήλ προς υποστήριξη της Χαμάς και μάλιστα έπληξαν και την πόλη θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Εϊλάτ.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του, ενώ πλέον βάζουν στο στόχαστρο όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια. Το -υπό σημαία Λιβερίας- «MSC Palatium III» δέχτηκε επίθεση από drone στα στενά Μπαμπ αλ-Μαντέμπ ανοιχτά της Υεμένης, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με τους Χούθι. Αλλο σκάφος, με σημαία Λιβερίας, το «Hapag Lloyd’s Al Jasrah», χτυπήθηκε από πύραυλο, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Μία από τις πιο σημαντικές διαδρομές στον κόσμο

Η Μπαμπ αλ-Μαντέμπ είναι μία από τις πιο σημαντικές διαδρομές στον κόσμο για μεταφερόμενα μέσω θαλάσσης φορτία εμπορευμάτων, ιδιαίτερα αργού πετρελαίου και καυσίμων από τον Κόλπο που κατευθύνονται δυτικά για τη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ ή του κοντινού αγωγού SUMED, καθώς και εμπορεύματα που κατευθύνονται ανατολικά για την Ασία, περιλαμβανομένου του ρωσικού πετρελαίου.

Η αύξηση στα «ασφάλιστρα κινδύνου» στην Ερυθρά Θάλασσα μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια επιπλέον κόστος για ένα ταξίδι επτά ημερών. H ναυτασφαλιστική αγορά του Λονδίνου έχει συμπεριλάβει τη νότια Ερυθρά Θάλασσα στις περιοχές υψηλού κινδύνου και οι διαχειρίστριες εταιρίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλιστές τους προτού τα πλοία τους πλεύσουν στην περιοχή. Μάλιστα, τα war risk premiums αυξήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα σε 0,1-0,15% έως 0,2% της αξίας ενός πλοίου, από 0,07%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This