Εκατομμύρια εμβόλια για τον κορωνοϊό στα σκουπίδια, αποκαλύπτει το Politico

Η αξία των 215 εκατομμυρίων χαμένων εμβολίων εκτιμάται σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Must Read

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 που αγοράστηκαν από χώρες της ΕΕ, όταν η πανδημία ήταν στο απόγειο, έχουν από τότε πεταχθεί με εκτιμώμενο κόστος για τον φορολογούμενο 4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του POLITICO.

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ έχουν παραλάβει συλλογικά 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλά από αυτά βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε όλη την γηραιά ήπειρο!

Οι υπολογισμοί που βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 δόσεις για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία δέσμευσε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία επίσης πέταξε τον μεγαλύτερο όγκο αχρησιμοποίητων δόσεων!

Εάν αυτό το μέσο ποσοστό προβλέπεται στην υπόλοιπη ΕΕ, θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 312 εκατομμύρια κατεστραμμένα εμβόλια!

Δεν είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς πόσα ακριβώς εμβόλια έχουν πεταχτεί. Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης σε πληθυσμό χώρας της ΕΕ, της Γαλλίας, είναι απρόθυμες να αποκαλύψουν τους αριθμούς.

Οι υπολογισμοί πάντως του POLITICO βασίζονται σε αριθμούς από 19 ευρωπαϊκές χώρες — 15 που έδωσαν άμεσα στοιχεία και τέσσερις όπου στοιχεία αναφέρθηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κατασκευαστές εμβολίων εισήγαγαν νεότερες εκδόσεις που είναι προσαρμοσμένες στις πιο πρόσφατες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθιστώντας τα παλαιότερα εμβόλια ξεπερασμένα και πιο πιθανό να πεταχτούν.

Το POLITICO εκτιμά την αξία των 215 εκατομμυρίων χαμένων εμβολίων σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις τιμές των εμβολίων που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης (και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί). Για τις χώρες που ανέφεραν μόνο τον συνολικό αριθμό των εμβολίων που καταστράφηκαν, χωρίς να τον αναλύσουν ανά τύπο εμβολίου, το POLITICO χρησιμοποίησε μια σταθμισμένη μέση τιμή 19,39 €, υπολογιζόμενη από στοιχεία που δόθηκαν από χώρες που παρείχαν ανάλυση.

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων «στοκ» ακόμα και όταν ο κορωνοϊός υποχώρησε.

Και ενώ τα περισσευούμενα εμβόλια θα μπορούσαν να δοθούν σε τρίτες χώρες, τελικά κατέληξαν σε χώρους υγειονομικής ταφής!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This