Πράγα: «Ήμασταν όλοι εκεί γύρω» αναφέρουν Έλληνες φοιτητές και τουρίστες – Η μαρτυρία Έλληνα καθηγητή που διδάσκει στο πανεπιστήμιο

«Ημερολόγιο» κρατούσε ο 24χρονος μακελλάρης - Είχε προσχεδιάσει από καιρό το αιματοκύλισμα - «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων» ενημερώνει η ελληνική πρεσβεία

Must Read

Την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι νεκροί από τα πυρά του 24χρονου μακελλάρη να ξεπεράσουν τους 15 που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα από την τσέχικη Αστυνομία, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται για χειμερινό τουρισμό στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, μιλούν για την εμπειρία τους.

«Βλέπαμε περιπολικά παντού. Αρχικά, δεν καταλάβαμε τι έγινε, μετά το μάθαμε και σκεφτήκαμε ότι ευτυχώς που βρισκόμασταν μακριά από το σημείο», δήλωσε στο newsit.gr ένας από αυτούς, προσθέτοντας: «Ήρθαμε στην Πράγα πρώτη ημέρα σήμερα για διακοπές. Εμείς ήμασταν μακριά από το σημείο του μακελειού, περίπου 15 λεπτά μακριά με τα πόδια».

Όπως ανάφερε ο ίδιος, αρκετή ώρα μετά το περιστατικό, κάνοντας βόλτα στην πόλη, είδαν από μακριά ότι η περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο του Καρόλου παρέμενε αποκλεισμένη, ενώ δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά βρίσκονταν επιτόπου. Σύμφωνα, εξάλλου, με το protothema.gr, άλλοι Έλληνες τουρίστες τονίζουν πως στην περιοχή βρέθηκαν ακόμη και κινητά χειρουργεία, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες στους δεκάδες τραυματίες από την αιματηρή επίθεση.

«Ήμουν από τους τυχερούς. Έφυγα (από το πανεπιστήμιο) περίπου μισή ώρα πριν γίνει αυτό το σκηνικό», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γιάννης Δικαίος, φοιτητής στο «μοιραίο» πανεπιστήμιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Πράγα έχει φέτος πάρα πολλούς Έλληνες τουρίστες. Επισήμανε δε πως ο ίδιος έχει μιλήσει με πάνω απο 10-15 συμπατριώτες του, φοιτητές ιατρικών σχολών της τσεχικής πρωτεύουσας, και είναι όλοι τους καλά.

^

Από την πλευρά της, η Ελληνική Πρεσβεία στην Τσεχία, ενημέρωσε μέσω των λογαριασμών της στα social media πως, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος Έλληνας πολίτης μεταξύ των δεκάδων θυμάτων του 24χρονου μακελλάρη. Η πρεσβεία εξέδωσε, πάντως, οδηγίες προς τους Έλληνες που βρίσκονται στην Πράγα να αποφεύγουν την Πλατεία Γιαν Πάλαχ, το μέρος, δηλαδή, όπου εκτυλίχθηκε το πολύνεκρο περιστατικό.

«Το συμβάν έχει τελειώσει, αλλά η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τόσο το κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται και η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων», αναφέρει η Ελληνική Πρεσβεία που εδρεύει στην Πράγα και προσθέτει: «Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο εξής τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Πρεσβείας Πράγας: +420 775 033 669».

Το πλήρες μήνυμα της πρεσβείας έχει ως εξής:

«ΕΠΕΙΓΟΝ – ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Σε συνέχεια της τραγικής επίθεσης στην Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου του Καρόλου, που έλαβε χώρα σήμερα 21.12.2023 στις 15:00 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 24 (μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία της τσεχικής αστυνομίας) παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στην Πράγα όπως αποφεύγουν την μετάβαση τους στην Πλατεία Jan Palach στο κέντρο της πόλης, όπου ευρίσκεσαι το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το συμβάν έχει τελειώσει αλλά η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τόσο το κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται και η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο εξής τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Πρεσβείας Πράγας: +420 775 033 669.

Μέχρι στιγμής, από την πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων».

Φοιτητής του πανεπιστημίου ο δράστης

Ο David Kozak, ο οποίος ήταν φοιτητής του πανεπιστημίου του Καρόλου στην πλατεία Γιαν Πλάχαν της Πράγας, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημείο της τσεχικής πρωτεύουσας, από το οποίο διέρχονται καθημερινά και πολυάριθμοι τουρίστες. πυροβόλησε και σκότωσε ή τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως φοιτητές, στις εγκαταστάσεις του και, όταν είδε την αστυνομία να πλησιάζει, γύρισε το όπλο προς το μέρος του και αυτοκτόνησε.

Σοκ, εξάλλου, προκαλούν και τα τελευταία μηνύματά του στον λογαριασμό του στο Telegram, τον οποίο αποκαλούσε «ημερολόγιο» για τη ζωή του μέχρι να προβεί στο ανεπανάληπτο μακελειό, όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως «εμπνεύστηκε» από δύο παρόμοια περιστατικά σε σχολεία της Ρωσίας, το 2021 και το 2023.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε σήμερα ότι η πολύνεκρη επίθεση σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα δεν φέρεται να σχετίζεται με υποθέσεις τρομοκρατίας. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το έγκλημα συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε σε δημοσιογράφους. «Περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας, Μάρτιν Βόντρασεκ, προσθέτοντας πως ο δράστης, ο οποίος, όπως είπε, έπεσε νεκρός, ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιαλά ανέφερε πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εξαιρετικά θλιβερά, μετά το πολύνεκρο περιστατικό στο πανεπιστήμιο της Πράγας. «Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», δήλωσε μεταξύ άλλων.

  • Ακούστε τα όσα ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο κος Κωντσαντίνος Τσίβος, επίκουρος καθηγητής ελληνικών και λατινικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Καρόλου για το αιματηρό περιστατικό:
^

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This