Επιθέσεων συνέχεια στην Ερυθρά Θάλασσα – Σε διάστημα δύο μηνών έχουν σημειωθεί 15 επιθέσεις!

Το Ιράν κατηγορούν ΗΠΑ και Βρετανία

Must Read

Την ώρα που το Ιράν απειλεί με κλείσιμο της Μεσογείου εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να διαπράττουν «εγκλήματα» στη Γάζα οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Χθες, Σάββατο, χημικό δεξαμενόπλοιο επλήγη σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Ινδίας από «drone εφόδου που εκτοξεύθηκε από το Ιράν», ενώ τρία ακόμη πλοία, δύο πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα επίσης έγιναν στόχος drones που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι, σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η εν λόγω επίθεση που σημειώθηκε χθες στις 10:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο η οποία κατασβέστηκε άμεσα και δεν υπήρξαν θύματα, επεσήμανε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Το πλοίο Chem Pluto, υπό σημαία Λιβερίας, ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey, το πλοίο «συνδέεται με το Ισραήλ» και πλέει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας, με τη Wall Street Journal να σημειώνει ότι η ολλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται το Chem Pluto «συνδέεται με τον Ισραηλινό μεγιστάνα των θαλάσσιων μεταφορών Ιντάν Οφέρ».

Η επίθεση σημειώθηκε στη Θάλασσα της Αραβίας, 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ινδικού λιμανιού Βερεβάλ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, επεσήμαναν η Ambrey και η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). Το ινδικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι έστειλε στην περιοχή ένα αεροσκάφος και ένα πολεμικό πλοίο για να συνδράμουν το MV Chem Pluto.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνεχείς επιθέσεις

Ακόμη μια επίθεση σημειώθηκε χθες στην Ερυθρά Θάλασσα όταν ένα πετρελαιοφόρο ιδιοκτησίας ναυτιλιακής εταιρείας της Γκαμπόν με σημαία Ινδίας, το MN Saibaba, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το πετρελαιοφόρο επλήγη από drone που προήλθε από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Και δεύτερο πετρελαιοφόρο, το MV Blaamanen με σημαία Νορβηγίας, δέχθηκε επίθεση από drone που εκτόξευσαν οι Χούθι, χωρίς ωστόσο να πληγεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

15 επιθέσεις σε σχεδόν δύο μήνες

Συνολικά 15 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων έχουν εξαπολύσει οι Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 17 Οκτωβρίου, σημείωσε η CENTCOM.

Στο μεταξύ, αμερικανικό αντιτορπιλικό που πραγματοποιούσε περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα, το USS Laboon, κατέρριψε χθες τέσσερα άλλα επιθετικά drones των Χούθι που το στοχοθέτησαν.

Οι επιθέσεις στα εμπορικά πλοία που ξεκίνησαν λίγο μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους, κατευθύνοντάς τα προς τη Νότια Αφρική, παρά το μεγαλύτερο κόστος αυτού του πιο μεγάλου ταξιδιού.

Την ίδια ώρα οι Χούθι ξεκαθαρίζουν ότι από τη στιγμή που δεν εισέρχονται αρκετά τρόφιμα και φάρμακα στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους.

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν το Ιράν

Αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί, προειδοποίησε χθες ότι και άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες, αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας», τόνισε. «Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι «εμπλέκεται ενεργά στον σχεδιασμό» αυτών των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Χούθι πληροφορίες αλλά και «σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό», χωρίς τα οποία οι σιίτες αντάρτες «θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν και να πλήξουν τα πλοία».

Από την πλευρά της η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προσφέρει στρατιωτικό υλικό στους αντάρτες, ωστόσο παραδέχεται ότι στηρίζει πολιτικά τους Χούθι.

Βέλη κατά του Ιράν και από τη Βρετανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε βρετανική εφημερίδα το Ιράν ότι ασκεί «μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο».

«Το Ιράν ασκεί μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο – αυτό είναι αναμφίβολο», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στην Sunday Telegraph.

«Υπάρχουν οι Χούθι, η Χεζμπολάχ, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζει το Ιράν στο Ιράκ που επιτίθενται σε βρετανικές και αμερικανικές βάσεις. Και φυσικά η Χαμάς. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το Ιράν να λάβει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: η κλιμάκωση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This