Νέα γιγαντιαία όρια υφαλοκρηπίδας από τις ΗΠΑ στην Αρκτική – Στα «κάγκελα» Ρωσία και Κίνα!

Επέκταση σε μια περιοχή διπλάσια από την Καλιφόρνια! – «Απαράδεκτη η μονομερής κίνηση», ήταν η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση της Μόσχας

Must Read

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν αξιώσεις για πλούσιους πόρους στον βυθό της θάλασσας μέσω τεχνολογιών επόμενης γενιάς, οι ΗΠΑ επέκτειναν την υφαλοκρηπίδα τους στην Αρκτική, σε μια περιοχή διπλάσια από την Καλιφόρνια!

Αυτή η κίνηση, που ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα, θέτει νέες γεωγραφικές συντεταγμένες για τον καθορισμό των εκτεταμένων ορίων της υφαλοκρηπίδας, που καλύπτουν περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα (10,8 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια) σε επτά περιοχές.

Οι ΗΠΑ διεκδικούν το δικαίωμά τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται τους πόρους και τους ζωτικούς οικοτόπους πάνω και κάτω από την εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα τους.

Η οριοθέτηση των γεωγραφικών συντεταγμένων για περιοχές που βρίσκονται 200 ναυτικά μίλια από την ακτή, αντικατοπτρίζει την τήρηση των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του διεθνούς εθιμικού δικαίου, όπως περιγράφεται στις επιστημονικές και τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής των ορίων της υφαλοκρηπίδας.

USA_ExecutiveSummary_ARC_LF_MAP_2023

Αυτή η επέκταση, έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Αρκτικού Κύκλου και της Βερίγγειας Θάλασσας μεταξύ της Ρωσικής Ανατολικής Σιβηρίας και του αμερικανικού κράτους της Αλάσκα, σε μια νέα αρένα έντασης και σύγκρουσης, παρόμοια με τις αξιώσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Μεντ Τρέντγουελ, πρώην αντικυβερνήτης της Αλάσκα και πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Αρκτικών Ερευνών, τόνισε ότι δεκαετίες επιστημονικής έρευνας, πολυάριθμες αποστολές παγοθραυστικών και λεπτομερής χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα, βοήθησαν να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ.

Ο Τρέντγουελ υπογράμμισε την απεραντοσύνη της πρόσφατα ελεγχόμενης περιοχής, συγκρίνοντάς την με «δύο Καλιφόρνιες», προσθέτοντας: «Η Αμερική είναι τώρα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν χθες».

 

Δυσφορία στη Ρωσία και ρότα εδαφικής διαμάχης!

Η δήλωση των ΗΠΑ για μια εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα έχει αναστατώσει τη Ρωσία, αυξάνοντας την πιθανότητα εδαφικής διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών.

Αν και η Μόσχα δεν έχει εκδώσει επίσημη δήλωση σχετικά με το θέμα, υπάρχει ανησυχία ότι αυτή η κίνηση μπορεί να κλιμακωθεί σε εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ο Γκριγκόρι Καρασίν, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, της άνω αίθουσας του ρωσικού κοινοβουλίου, είπε στο Sputnik ότι η μονομερής επέκταση της υφαλοκρηπίδας από τις ΗΠΑ ήταν «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς εάν οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, απάντησε: «Έχουμε λάβει και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα εθνικά μας συμφέροντα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή».

Ο Καρασίν είπε ακόμα ότι οι αξιώσεις της Μόσχας για την Αρκτική αξιολογούνται με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μια υποεπιτροπή του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν καν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τη στρατηγική σημασία της Αρκτικής για τη Ρωσία και τις τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες στην περιοχή, συνδέοντας την ενίσχυση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας, την επέκταση των υλικοτεχνικών δυνατοτήτων και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και άμυνας, με την ανάπτυξη της Αρκτικής.

Η Ρωσία αυξάνει ραγδαία τη σημασία της οδού της Βόρειας Θάλασσας, ενώ αναπτύσσει εναλλακτικές διαδρομές στο διεθνές εμπόριο λόγω των σε βάρος της κυρώσεων.

Η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, που ονομάζεται εναλλακτική της Ρωσίας στη Διώρυγα του Σουέζ, ξεχωρίζει ως η οδός με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα μεταξύ των εναλλακτικών της ρωσικής κυβέρνησης.

Το φορτίο που μεταφέρθηκε μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής αυξήθηκε από 4 εκατομμύρια τόνους το 2014, σε 34 εκατομμύρια τόνους φέτος! Η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπεράσει τους 100 εκατομμύρια τόνους φορτίου που μεταφέρονται μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, έως το 2030.

Ένα κοντεϊνεράδικο που ταξιδεύει από το Τόκιο στο Αμβούργο, χρειάζεται περίπου 48 ημέρες μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Αντίθετα, ο χρόνος ταξιδιού του ίδιου πλοίου μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, θα ήταν περίπου 35 ημέρες.

Η Κίνα στην Αρκτική

Η Κίνα, επιδιώκοντας να τοποθετηθεί νωρίς στο μεταφορικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα προκύψει από το λιώσιμο των πάγων στο εγγύς μέλλον, σχεδιάζει να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές στην περιοχή και αυξάνει τις δραστηριότητές της ανάλογα.

Αναζητώντας έναν μεγαλύτερο ρόλο στην Αρκτική, η Κίνα περιγράφει τον εαυτό της ως «κράτος κοντά στον Βόρειο Πόλο» και βλέπει τον Βόρειο Πόλο ως ένα κοινό περιβάλλον για όλα τα έθνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This