Σοκ στη Δανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση της βασίλισσας Μαργαρίτας

Ποιος είναι ο Φρειδερίκος, ο διάδοχος του θρόνου

Must Read

Ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος θα αναλάβει μονάρχης της Δανίας, καθώς η μητέρα του, Βασίλισσα Μαργαρίτα Β ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική παραίτησή της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η 83χρονη βασίλισσα είναι η μακροβιότερη σημερινή μονάρχης στην Ευρώπη, αλλά θα παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου, 52 χρόνια αφότου ανέβηκε στο θρόνο, μετά το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Φρειδερίκο Θ΄, το 1972.

«Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον διάδοχο του θρόνου Φρέντερικ», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η βασίλισσα και αποκάλυψε ότι πήρε αυτή την απόφαση μετά από μια περίοδο προβληματισμού που ακολούθησε τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στην πλάτη της στις αρχές του 2023.

«Η χειρουργική επέμβαση φυσικά έδωσε αφορμή για σκέψη για το μέλλον – αν είχε έρθει η ώρα να αφήσουμε την ευθύνη στην επόμενη γενιά. Αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τους Δανούς για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δανίας, η βασιλική οικογένεια δεν έχει πολιτική εξουσία και απαγορεύεται να εμπλέκεται στην κομματική πολιτική.

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στον διάδοχο του θρόνου, τον 55χρονο Πρίγκιπα Φρειδερίκο, ο οποίος κάποτε ήταν γνωστός ως «ο πρίγκιπας του πάρτι» στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προτού αποφοιτήσει με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες το 1995, και θα γίνει ο πρώτος βασιλιάς της Δανίας που έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό.

Ο διάδοχος του θρόνου, Φρειδερίκος

Θα πάρει τη θέση του ως βασιλιάς της Δανίας και αρχηγός κράτους, στη χώρα -που είναι συνταγματική μοναρχία- καθώς και στη Γροιλανδία και τις Νήσους Φερόε (δύο ημι-ανεξάρτητες περιοχές που αποτελούν μέρος του Βασιλείου της Δανίας).

Γεννημένος στις 26 Μαΐου 1968, ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Μαργαρίτας και του πρίγκιπα Χένρικ, έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Krebs’ Skole στην Κοπεγχάγη και αργότερα πήγε στο École des Roches, ένα οικοτροφείο στη Νορμανδία της Γαλλίας.

Μεγαλώνοντας, ο διάδοχος λέγεται ότι ένιωθε παραμελημένος και έτρεφε δυσαρέσκεια για τους γονείς του, οι οποίοι ήταν απασχολημένοι με τα βασιλικά τους καθήκοντα. Όπως γράφουν διεθνή ΜΜΕ, «γέμιζε το κενό μιας απομονωμένης και ταραγμένης εφηβείας με το πάθος του για τα αυτοκίνητα και τους ξέφρενους ρυθμούς ζωής»

Αλλά η αντίληψη αυτή άλλαξε σύντομα, καθώς αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Aarhus το 1995 και είχε μια θητεία ενός έτους στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.

Γράφτηκε στο Χάρβαρντ με το ψευδώνυμο Φρέντρικ Χένρικσεν, υιοθετώντας το όνομα του πατέρα του, Ενρί ντε Μονπεζά, του Γάλλου διπλωμάτη που έλαβε τον τίτλο του πριγκιπικού συζύγου, όταν παντρεύτηκε τη Μάργκαρετ.

Ο διάδοχος ολοκλήρωσε επίσης στρατιωτικά μαθήματα και εκπαιδεύτηκε στους τρεις στρατιωτικούς κλάδους της Δανίας. Έλαβε τον τίτλο του Ταγματάρχη στον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία της Δανίας, καθώς και του Υποναυάρχου στο Ναυτικό της.

Στους Βατραχανθρώπους του Ναυτικού ήταν μεταξύ των μόνο τεσσάρων νεοσύλλεκτων από τους 300, που πέρασαν όλες τις δοκιμασίες.

Το 2000 συμμετείχε σε μια τολμηρή τετράμηνη αποστολή σκι που κάλυψε 3.500 km (2.175 μίλια) σε όλη τη Γροιλανδία. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί και να μεταφερθεί για εξετάσεις μετά από ατυχήματα με έλκηθρο και σκούτερ.

Η δημοτικότητά του αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω του Royal Run – μια ετήσια σειρά διασκεδαστικών διαδρομών σε όλη τη Δανία που ξεκίνησε το 2018. Ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος, έχει συμμετάσχει σε διάφορες φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την κλιματική κρίση.

Ο Φρειδερίκος είναι παντρεμένος με την γεννημένη στην Αυστραλία (Τασμανία), Μαίρη Ντόναλντσον. Είναι δικηγόρος και το ζευγάρι γνωρίστηκε σε ένα μπαρ του Σίδνεϊ, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.

Παντρεύτηκαν το 2004 και έχουν τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Κρίστιαν, την πριγκίπισσα Ισαβέλλα, τον πρίγκιπα Βίνσεντ και την πριγκίπισσα Ζοζεφίνα. Πολλά θετικά σχόλια έχει εισπράξει το προσεχώς βασιλικό ζευγάρι στη Δανία, γιατί έστειλε τα παιδιά του κυρίως σε κρατικά σχολεία.

Ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος, θα γίνει βασιλιάς της Δανίας στις 14 Ιανουαρίου. Δεν θα υπάρξει επίσημη τελετή στέψης και η άνοδός του στο θρόνο θα ανακοινωθεί από το κάστρο Amalienborg στην Κοπεγχάγη.

Φρειδερίκος-Μαίρη

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This