ΗΠΑ και Βρετανία πανέτοιμες να «απαντήσουν» στους Χούθι για το μπλόκο στην Ερυθρά Θάλασσα

Μέσα στην εβδομάδα, οι ναυτικές δυνάμεις των δύο συμμάχων απέκρουσαν τη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα οι -υποστηριζόμενοι από το Ιράν- αντάρτες της Υεμένης

Must Read

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, με σκοπό να μελετηθούν διεξοδικά οι επόμενες κινήσεις όσον αφορά στα επικείμενα στρατιωτικά πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μυριάδες προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις τους.

Όπως αναφέρουν πηγές του βρετανικού Telegraph, βρετανικά αεροσκάφη και πλοία του Βασιλικού Ναυτικού θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε δράση, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, προκειμένου να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, με ένα «καίριο χτύπημα» κατά των Χούθι να φέρεται πως είναι στα άμεσα πλάνα των δύο συμμάχων. Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης κλήθηκαν από τον Σούνακ σε κοινή τηλεφωνική συνδιάλεξη στις 7.45 το απόγευμα της Πέμπτης για να συζητήσουν την κρίση. Παράλληλα, όπως μεταδίδουν οι «Times», το ίδιο πρωί φέρεται να πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής «Cobra», η οποία συγκαλείται στη Βρετανία σε περιόδους κρίσης, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Όλα αυτά μία μόλις ημέρα αφότου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επρόκειτο να αναληφθεί δράση, προτρέποντας τους αντάρτες Χούτι να «παρακολουθήσουν αυτό το διάστημα». «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το Ιράν καθοδηγεί αυτό που συμβαίνει εκεί στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντάς τους όχι μόνο τον εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις, αλλά συχνά και τα μάτια και τα αυτιά για να επιτρέψουν να γίνουν αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους Χούθι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι το απλό μήνυμά μου προς αυτούς σήμερα και παρακολουθήστε αυτό το διάστημα», δήλωσε μεταξύ άλλων την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Θα λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία αθώων ζωών και της παγκόσμιας οικονομίας»

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο X τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το HMS Diamond, μαζί με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, απέκρουσε με επιτυχία τη μεγαλύτερη επίθεση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι σήμερα. Αναπτύσσοντας πυραύλους και πυροβόλα Sea Viper, το Diamond κατέστρεψε πολλαπλά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς αυτό και την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή, χωρίς να υποστεί τραυματισμούς ή ζημιές το Diamond ή το πλήρωμά του. Το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τους συμμάχους του έχουν καταστήσει προηγουμένως σαφές ότι αυτές οι παράνομες επιθέσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και αν συνεχιστούν οι Χούτι θα υποστούν τις συνέπειες. Θα λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία αθώων ζωών και της παγκόσμιας οικονομίας».

Αυτή την εβδομάδα, οι ναυτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατέστρεψαν «πολλαπλά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» που είχαν αναπτυχθεί από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια επίθεση που πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα.

^
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η οποία καλύπτει τη Μέση Ανατολή, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Χούτι εκτόξευσαν από την Υεμένη βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων σε διεθνείς ναυτιλιακές γραμμές στις 2 π.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου είδε τον πύραυλο να χτυπά στο νερό, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές. Αυτή ήταν και η 27η επίθεση των ανταρτών από τις 19 Νοεμβρίου.

Οι συζητήσεις για κοινή επίθεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στους Χούθι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς oι αντάρτες της Υεμένης συνεχίζουν να στοχεύουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το παγκόσμιο εμπόριο, μάλιστα, μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς οι επιθέσεις μαχητών κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μείωση των όγκων φορτίων που μεταφέρονται σε αυτή την περιοχή, όπως ανέφερε σήμερα γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This