Καθηγητής Σέρμπος για Γάζα: «Άνευ προηγουμένου η ανθρωπιστική καταστροφή» – Πως εκτιμά τη στάση Νετανιάχου

Η στάση των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις των περιφερειακών χωρών

Must Read

Εκατό ημέρες συμπληρώθηκαν από την έναρξη των αιματηρών εχθροπραξιών στην Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες αμάχους, ενώ παράλληλα, αμέτρητοι όμηροι από το Ισραήλ εξακολουθούν να κρατούνται από ένοπλους της Χαμάς, την ώρα που το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή δείχνει να συνεχίζει.

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αν. καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μίλησε για την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Αν κάτι καταφέραμε να σώσουμε τη χρονιά που πέρασε σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είναι να μην επεκταθεί ο πόλεμος, να μην διαχυθεί σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε, τονίζοντας ωστόσο πως όσο διαρκούν οι εχθροπραξίες αυξάνεται αυτή η πιθανότητα. Ο ίδιος εξήγησε πως η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι το κυρίαρχο σενάριο, αν και η ανθρωπιστική καταστροφή είναι άνευ προηγουμένου στη Γάζα.

«Αν κάτι δεν έχει λειτουργήσει ως τώρα, είναι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφέραν -πέρα από την αποτροπή, να φτάσουν σε μια συμφωνία με τους υπόλοιπους που για τους δικούς τους λόγους Ιράν, Χεζμπολάχ και λοιποί δε ήθελαν σε αυτό τον πόλεμο να υπάρξει διάχυση της κρίσης, δεν έχουν καταφέρει να ασκήσουν μια μεγαλύτερη πίεση προς το Ισραήλ, προκειμένου να πιάσουμε και το νήμα της επόμενης μέρας», προσέθεσε.

«Ο Νετανιάχου προάγει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό»

Ο αν. καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σχολίασε την αδιάλλακτη στάση του Μπενιαμιν Νετανιάχου εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή προάγει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ. Κι αυτό δημιουργει πολλά προβλήματα».

Ο ίδιος σημείωσε πως ενδεικτικό της στάσης που διατηρεί είναι το γεγονός «ότι έχουν να μιλήσουν Μπάϊντεν και Νετανιάχου από πριν τα Χριστούγεννα», ενώ υπογράμμισε πως αναμένεται από τις περιφερειακές χώρες μία ουσιαστική παρέμβαση των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο κ. Σέρμπος εκτίμησε πως σε περίπτωση γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή δεν θα είναι μόνο ένας περιφερειακός πόλεμος, αλλά ένας πόλεμος με απευθείας εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια πολύ κρίσιμη πολιτικά χρονιά για την ίδια την αμερικανική δημοκρατία. «Το τελευταίο που θα ήθελε ο Μπάιντεν με το δικό του αφήγημα και να του λέει κοίτα να λέει “έσυρες την Αμερική, σε δυο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This