Ούτε στον αιώνα τον άπαντα δεν θα κατάφερναν τα κινεζικά δικαστήρια να εκδικάσουν τις εκατομμύρια υποθέσεις κάθε χρόνο, ωστόσο οι Αρχές της χώρας βρήκαν τη λύση. Δεν είναι άλλη από «δικαστήρια κινητών τηλεφώνων» και διαδικτυακά δικαστήρια, με εικονικούς δικαστές που διαθέτουν υψηλή τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως ανακοίνωσε το Δικαστήριο του Λαού της Κίνας, από τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή «δικαστήριο κινητού» για smartphones στο δημοφιλές social media της χώρας WeChat, έχουν ολοκληρωθεί μέσω αυτού περισσότερες από 3.000.000 νομικές υποθέσεις. Οι Κινέζοι πολίτες καταθέτουν τις μηνύσεις μέσω της εφαρμογής και στη συνέχεια καταγράφουν βίντεο, στο οποίο παρουσιάζουν την υπόθεσή τους. Το ίδιο κάνει και ο αντίδικος.
Μόλις 88.401 υποθέσεις
Ακολούθως ένας εικονικός δικαστής συντονίζει τη διαδικτυακή ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία εκτός από τα αρχικά βίντεο, οι δυο διάδικοι μπορούν να αναρτήσουν νέα για να παρουσιάσουν νέα επιχειρήματα ή να καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία. Στη συνέχεια ο εικονικός δικαστής «αποσύρεται» και σε συνεργασία με έναν άνθρωπο δικαστή αποφασίζεται τι θα αποφανθεί το δικαστήριο. Η τελική απόφαση ανακοινώνεται στους αντίδικους μέσω μηνύματος στο κινητό τους και είναι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν από τον νόμο.
Από το 2017 λειτουργούν επίσης τρία «διαδικτυακά δικαστήρια» για υποθέσεις της Χανγκτσόου, του Πεκίνο και του Κουανγκτσόου, τα οποία απαιτούν πρόσβαση από υπολογιστή. Αποδείχτηκαν όμως λιγότερο αποτελεσματικά από τα «δικαστήρια κινητών τηλεφώνων» καθώς συνολικά έχουν ολοκληρώσει μόλις 88.401 υποθέσεις.