Την ώρα που ο εφιάλτης συνεχίζεται στην Λωρίδα της Γάζας, μετά από σχεδόν πέντε μήνες, το υπουργείο της Χαμάς ανακοίνωσε πως περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από το αιματοκύλισμα, που έχει «παγώσει» την παγκόσμια κοινότητα.
Σε καθημερινή βάση άμαχοι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- σκοτώνονται από βομβαρδισμούς. Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, ενώ 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι από τα 2,4 εκατ. που είναι ο συνολικός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν.
«Για μένα, πρόκειται για γενοκτονία. Ποιος βομβαρδίζει πολυκατοικίες, τις κατεδαφίζει πάνω στους ενοίκους τους, βασικά αμάχους, παιδιά και γυναίκες;» είπε ο Τζιχάντ Σάλα, εκτοπισμένος τον οποίο συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο σε πρόχειρο καταυλισμό στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θυλάκου.
«Κάνουμε το παν για να ξαναφέρουμε τους ομήρους σπίτι»
Οι κύριοι μεσολαβητές ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, το Κατάρ και οι ΗΠΑ, εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν αργεί η ανακωχή, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας προτού αρχίσει το ραμαζάνι, στις 11 Μαρτίου.
«Κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να ξαναφέρουμε τους ομήρους σπίτι. Πιστεύω πως η στρατιωτική πίεση θα φέρει πίσω κι άλλους ομήρους», δήλωσε χθες από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Εντούτοις, την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ επικρίνει τα εμπόδια του Ισραήλ στις παραδόσεις βοήθειας μέσω Αιγύπτου, που υπόκεινται στην έγκρισή του. Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας είναι «απεριόριστες». «Παίρνει μορφή λιμός. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. Ένα εκατομμύριο παιδιά είναι αντιμέτωπα με καθημερινό τραυματισμό», τονίζει.
Κι όλα αυτά, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερη ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε χερσαία επίθεση, πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν παγιδευτεί περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι. Βέβαια, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως ο στρατός του θα νικήσει τη Χαμάς στο «τελευταίο οχυρό» της, τη Ράφα, μέσα σε «μερικές εβδομάδες», διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα δοθεί η δυνατότητα στον άμαχο πληθυσμό να φύγει από το πεδίο της μάχης. Τέλος, ο ίδιος έκανε σαφές πως ακόμη κι αν κηρυχθεί ανακωχή, η επίθεση δεν θα «αργήσει».