Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του Ναβάλνι στη Μόσχα

Πολυάριθμοι πιστοί υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν τον αντιφρονούντα, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Πούτιν

Must Read

Μέσα σε μια βαριά, συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι στην εκκλησία Της Εικόνας της Μητέρας του Θεού, στην καρδιά της Μόσχας. Πάνω από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν τον Ρώσο αντιφρονούντα, προτού η σορός του μεταφερθεί σε νεκροταφείο προς τον νότο, όπου ετάφη.

Το φέρετρο με τη σορό του Ναβάλνι έφτασε στην εκκλησία, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρά μπροστά από τον ναό, να χειροκροτεί συγκινημένος και να επευφημεί τον εκλιπόντα, φωνάζοντας «Αλεξέι», ενώ αρκετά ήταν και τα συνθήματα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς του Ναβάλνι. Στη συνέχεια το φέρετρο εκτέθηκε ανοιχτό για τα περίπου 300 άτομα που μπόρεσαν να βρεθούν εντός του ναού.

Τραγικές φιγούρες στην κηδεία του Ναβάλνι ήταν η μητέρα του Λιουντμίλα και ο πατέρας του Ανατόλι, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία της συζύγου του Γιούλια, η οποία βρίσκεται εκτός Ρωσίας και απέτισε φόρο τιμής μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ. «Για την αγάπη, για το ότι πάντα με στήριζες, για το ότι με έκανες να γελάω ακόμη και από τη φυλακή, για το γεγονός ότι πάντα με σκεφτόσουν. Δεν ξέρω πώς θα ζήσω χωρίς εσένα, αλλά θα προσπαθήσω να σε κάνω εκεί πάνω να χαίρεσαι για μένα και να είσαι περήφανος για μένα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ή όχι, αλλά θα προσπαθήσω. Σ’ αγαπώ για πάντα. Αναπαύσου εν ειρήνη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η χήρα του Ναβάλνι.

Με το που άρχισε η εξόδιος ακολουθία η ομάδα υποστηρικτών του Ναβάλνι ανέβασε μήνυμα στα social media που ανέφερε: «Ο Πούτιν σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι». Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, που μετέδωσαν livestream την τελετή, έχουν κατηγορήσει ανοιχτά τον Ρώσο πρόεδρο ότι έβαλε να δολοφονήσουν τον Ναβάλνι, επειδή δεν άντεχε την ιδέα να απελευθερωθεί ο τελευταίος σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Προς το παρόν, δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία για να στηρίξουν αυτήν την καταγγελία, αλλά έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν επίσης πρέσβεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, δείχνοντας τη σημασία με την οποία αντιμετωπίζει η Δύση τον αιφνίδιο θάνατο του Ναβάλνι. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, το οποίο σταθερά αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στον θάνατο του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, ανακοίνωσε με αφορμή την κηδεία του Ρώσου αντιφρονούντα, ότι «οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης στον εκλιπόντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος θα κηδευτεί στη Μόσχα, θα συνιστά παραβίαση του νόμου».

Παράλληλα σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει αποτίμηση του Ναβάλνι ως πολιτικής προσωπικότητας και σημείωσε ότι δεν έχει τίποτε να πει στην οικογένεια του εκλιπόντος Ρώσου αντιφρονούντα. «Απλά μια υπενθύμιση, ότι έχουμε νόμο, ο οποίος πρέπει να τηρείται. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα γίνουν κατά παράβαση του νόμου και αυτοί που θα μετάσχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν ξανά, βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This