Μαίνεται ο εφιάλτης στην Γάζα: Ξεκινούν σήμερα στο Κάιρο οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή

«Σχεδόν αναπόφευκτος ο λιμός» για τους εκτοπισμένους στον θύλακα

Must Read

Την ώρα που περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβρη, οπότε και άρχισε ο πόλεμος και ενώ μόλις χθες έγιναν οι πρώτες αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, για τους αμάχους, που βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας, σήμερα ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την ενδεχόμενη κήρυξη ανακωχής κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού.

Όπως έγινε γνωστό, αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόκειται να βρεθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με σκοπό να δώσει την δική της απάντηση, στην πρόταση που καταρτίστηκε από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, δηλαδή τις χώρες που μεσολαβούν για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, αρχικά πρόκειται να κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και στην συνέχεια θα αφεθούν ελεύθεροι 42 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Όπως δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, το Ισραήλ φαίνεται να έχει αποδεχθεί τους όρους για την ανακωχή, γεγονός που συνεπάγεται πως η μπάλα βρίσκεται «στο γήπεδο της Χαμάς», υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την πληροφορία αυτή.

Την ίδια ώρα, στην Λωρίδα της Γάζας η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, τα 2,2 από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του απειλούνται από «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως 13 βρέφη πέθαναν από «υποσιτισμό και αφυδάτωση» τις τελευταίες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστια. Εξαιτίας των μεγάλων δυσκολιών, αρκετές χώρες επιλέγουν να ρίξουν ποσότητες με αλεξίπτωτα, ιδίως η Ιορδανία μαζί με τη Γαλλία, η Ολλανδία με τη Βρετανία, η Αίγυπτος μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χθες, για πρώτη φορά προχώρησαν σε αυτήν την τακτική και οι ΗΠΑ. Τρία στρατιωτικά αεροσκάφη προχώρησαν σε ρίψεις 66 «δεμάτων» με αλεξίπτωτα. Τα δέματα αυτά περιείχαν πάνω από 38.000 γεύματα.

«Λάβαμε δυο σάκους αλεύρι από τη βοήθεια που παραδόθηκε την ημέρα που έγινε η σφαγή, την Πέμπτη», ανέφερε ο Χισάμ Αμπού Έιντ, 28χρονος κάτοικος της συνοικίας Ζαϊτούν και συνέχισε: «Δεν φτάνουν. Όλος ο κόσμος πεινάει. Η βοήθεια έρχεται σπάνια και δεν είναι αρκετή».

«Ανυπόστατες» κατηγορίες

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες την «σοβαρή ανησυχία» του για τη διατροφική ανασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε να υπάρξει απρόσκοπτη και «μεγάλης κλίμακας» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα φορτία που περιέχουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης φτάνουν μέσω Αιγύπτου στη Ράφα, όμως η ποσότητά της μοιάζει…σταγόνα στον ωκεανό.

Υπενθυμίζεται, πως παράδοση βοήθειας στη Γάζα μετατράπηκε σε τραγωδία την Πέμπτη, όταν εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι όρμησαν στα φορτηγά που τη μετέφεραν. Αυτόπτες μάρτυρες και η Χαμάς ανέφεραν πως ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν, κατ’ αυτόν «περιορισμένα», πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν». Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

«Το να λέγεται ότι επιτεθήκαμε στην οχηματοπομπή ή ότι πυροβολήσαμε εσκεμμένα αμάχους είναι ανυπόστατο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί.

«Επείγουσα ανάγκη να φτάσει βοήθεια σε όλους»

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, οι ρίψεις βοήθειας από τον αέρα, ή ενδεχόμενες παραδόσεις διά θαλάσσης, είναι επιλογές που ανέφερε πως εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την απαραίτητη είσοδο βοήθειας από όσες περισσότερες χερσαίες οδούς είναι δυνατόν», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη» να φθάσει βοήθεια σε «όλους» όσοι βρίσκοναι σε κατάσταση επισιτιστικής κρίσης στον θύλακο.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This