Αποκαλύψεις – σοκ για το μοναστήρι στην Κύπρο

Μοναχοί κατηγορούνται για οικονομικές απάτες, ψεύτικα θαύματα και σεξουαλικές πράξεις

Must Read

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου και συγκεκριμένα στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι! Μοναχοί κατηγορούνται για οικονομικές απάτες, ψεύτικα θαύματα και σεξουαλικές συνευρέσεις, ενώ έχει εντοπιστεί και μεγάλο χρηματικό ποσό, ύψους 800.000 ευρώ, καθώς και δύο διαμερίσματα -σε Πειραιά και Λεμεσό- τα οποία φέρεται ότι ανήκουν σε δύο άτομα που ερευνώνται από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το «φως», οι δύο μοναχοί και «εγκέφαλοι» του σκανδάλου παραπλανούσαν τους πιστούς με διάφορες μεθόδους, «θαυματουργές» εικόνες που δάκρυζαν ή έσταζαν μύρο. Με τον τρόπο αυτό προσέλκυαν τους πιστούς και κέρδιζαν τεράστια ποσά.

Το κουβάρι της σοκαριστικής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν κάμερες κατέγραψαν σεξουαλικές πράξεις μεταξύ δύο μοναχών. Πρόκειται για τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και τον αρχιμανδρίτη Πορφύριο. Οι δυο τους είχαν εγκαταστήσει τις κάμερες για να παρακολουθούν όσους έμπαιναν και έβγαιναν σε γραφείο της μονής, αλλά και σε δωμάτιο που χρησιμοποιούνταν ως κρεβατοκάμαρα. Ωστόσο, όταν έφτασαν στον μητροπολίτη Ταμασού και Ορενής, Ησαΐα, οι φήμες για τα όργια, αποφάσισε να κάνει αιφνιδιαστική έρευνα. Οταν αποκαλύφθηκαν οι ερωτικές τους περιπτύξεις, οι δυο μοναχοί ζήτησαν να καθαιρεθούν, ενώ ο μητροπολίτης, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το μοναστήρι, αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» και να παραπέμψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, η οποία συνέρχεται σήμερα.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε πως συχνά στη μονή συνέβαιναν «θαύματα» με εικόνες να δακρύζουν και να στάζουν μύρο, οδηγώντας χιλιάδες πιστούς εκεί, με σκοπό να προσκυνήσουν και να το… ενισχύσουν οικονομικά, αφήνοντας τάματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Το μύρο που έσταζε όταν «δάκρυζαν» οι εικόνες ήταν πραγματικό και για αυτό είχαν φροντίσει οι ίδιοι οι καλόγεροι, έχοντας τοποθετήσει μηχανισμό που διοχέτευε μύρο στην εικόνα από δοχείο, το οποίο δεν ήταν ορατό! Τα τάματα και τα τεράστια ποσά από το παγκάρι αναζητούνται, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δυο μοναχοί είχαν φυλάξει στο κελί τους μεγάλα ποσά σε μετρητά, που υπολογίζονται στο 1.000.000 ευρώ, αλλά και χρυσαφικά! Διαπιστώθηκε, ακόμα, ότι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις που «ζαλίζουν», ενώ είχαν «επενδύσει» και στην αγορά διαμερισμάτων στον Πειραιά και στην Κύπρο.

Μάλιστα, συχνά τα «θαύματα» προβάλλονταν από βίντεο στο YouTube, ενώ οι μοναχοί είχαν έντονη δραστηριότητα στα social media αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Το σκάνδαλο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρήστος Ευσταθίου, επισημαίνοντας πως το ζήτημα θα τεθεί σήμερα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση για καθαίρεση των δυο μοναχών. «Ο μακαριότατος (Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος) δείχνει μεγάλη ευαισθησία να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση, η οποία μας θλίβει και μας πονεί. Αυτές οι καταγγελίες είναι θέματα ηθικής και σεξουαλικής φύσεως και οικονομικών ατασθαλιών που μπορεί να αγγίζουν μέχρι και τα όρια του σκανδάλου. Θα υπάρξει μαρτυρικό υλικό ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Θα ληφθούν αποφάσεις και δεν αποκλείεται να έχουμε πράξη καθαίρεσης» δήλωσε ο Χρήστος Ευσταθίου.

Στον αντίποδα, το μεσημέρι της Πέμπτης, με ανακοίνωσή τους, οι δυο μοναχοί διέψευσαν το οικονομικό σκάνδαλο στη μονή και έκαναν λόγο για… χαλκευμένα στοιχεία και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς.

«Ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της ιεράς μονής», αναφέρεται σε ανακοίνωση εκ μέρους του ηγουμένου και των μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου, αναφορικά με τα οικονομικά σκάνδαλα των δυο ιερωμένων και συμπληρώνεται:

«Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού). Από της ιδρύσεώς της η Ιερά Μονή, με μόνη οικονομική βοήθεια τις οικειοθελείς εισφορές των πιστών και με τις άοκνες δράσεις των μοναχών της, κατάφερε να εξωραϊσει και αναδείξει τον χώρο του τάφου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, που ήταν ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This