Η αντικατασκοπία της Γερμανίας είναι «γυμνή»

Ακόμα ψάχνει ο Σολτς να βρει πώς διέρρευσε στη Ρωσία η συνομιλία υψηλόβαθμων αξιωματικών για την προμήθεια ισχυρών πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Must Read

Oταν το 2022 η Γερμανία απέλασε έναν κατάσκοπο ο οποίος εργαζόταν με διπλωματική κάλυψη στο προξενείο της Ρωσίας στο Μόναχο η ανησυχία για το πόσο ευάλωτη είναι η Δύση στη ρωσική κατασκοπία εντάθηκε. Σχεδόν δύο χρόνια μετά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη η Γερμανία κάνει… damage control έπειτα από μια διαρροή που παραπέμπει σε παιχνίδι κατασκόπων με τη Ρωσία.

Η Γερμανία ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να διχάσει τους συμμάχους της Ουκρανίας με «παράλογη και επαίσχυντη προπαγάνδα» έπειτα από διαρροή πληροφοριών που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο εκτεθειμένη είναι η χώρα στην κατασκοπία. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα αυτό που είπαν ότι ήταν μια ιδιωτική συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας σχετικά με την προμήθεια ισχυρών πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, κάτι που ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει επανειλημμένα αποκλείσει.

Σύμφωνα με την καταγραφή, οι αξιωματικοί συζήτησαν επίσης πόσοι από τους πυραύλους θα χρειάζονταν για να καταστρέψουν μια γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε ο Πούτιν το 2014. Αφού ο Σολτς χαρακτήρισε τη διαρροή «πολύ σοβαρό ζήτημα», ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο στοχεύει τη Γερμανία ως σημαντικό πάροχο βοήθειας προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «δεν θα πρέπει να παίζουν το παιχνίδι του Πούτιν» δήλωσε ο Μπίχνερ σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία κυριάρχησαν οι ερωτήσεις σχετικά με την παραβίαση. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας πρόσθεσε ότι η εσωτερική έρευνα θα χρειαστεί μερικές ημέρες για να ολοκληρωθεί. Είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν γνωρίζουν άλλα περιστατικά κατά τα οποία η Ρωσία έχει αποκτήσει πρόσβαση σε εσωτερικές επικοινωνίες του γερμανικού στρατού. Εκτός από βαθιά αμηχανία για την κυβέρνηση και την Bundeswehr, η διαρροή έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την αξιοπιστία της Γερμανίας ως εταίρου στον ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ηχογράφηση δείχνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας «συζητούν ουσιαστικά και συγκεκριμένα σχέδια για να πλήξουν ρωσικό έδαφος». Αυτό «επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι χώρες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία» δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το TASS. «Αυτό είναι εκτυφλωτικά προφανές» πρόσθεσε. Ο Ντέιβιντ Πάρες, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τη διαρροή τη Δευτέρα, πέραν του ότι επικαλέστηκε την περιγραφή του Σολτς ως «ένα πολύ σοβαρό θέμα» και είπε ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνήσει η Γερμανία». Σύμφωνα με αναφορές σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η συνομιλία που διέρρευσε περιλάμβανε διαβουλεύσεις σχετικά με το αν η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει τα Taurus χωρίς τη συμμετοχή γερμανικού προσωπικού στο έδαφος και πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση τους.

Ο Ινγκο Γκέρχαρτζ, επικεφαλής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, αναφέρεται ότι είπε «κανείς δεν ξέρει γιατί ο καγκελάριος εμποδίζει τις αποστολές των Taurus». Η Βρετανία και η Γαλλία προμηθεύουν ήδη την Ουκρανία με παρόμοιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους Storm Shadow και Scalp αντίστοιχα.

Ο Σολτς παραμένει υπό πίεση να συμφωνήσει στο αίτημα του Κιέβου, μεταξύ άλλων και από μέλη του δικού του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως η Μαρί-Αγκνες Στρακ-Ζίμερμαν των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Ο καγκελάριος έχει υποστηρίξει ότι η παροχή των πυραύλων στην Ουκρανία, τους οποίους με βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων (311 μίλια) θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιήσει για να πλήξει τη Μόσχα, θα καθιστούσε τη Γερμανία ενεργό συμμετέχοντα στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να διχάσει τους συμμάχους της Ουκρανίας με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας. «Πρόκειται για διχασμό, για υπονόμευση της ενότητάς μας, γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε με ψυχραιμία, αλλά όχι λιγότερο αποφασιστικά» δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους έπειτα από εσπευσμένη σύγκληση της επιτροπής άμυνας στο Βερολίνο.

Ο Πιστόριους δήλωσε ότι δεν ήταν τυχαίο ότι η αποκάλυψη έγινε εν μέσω κηδείας του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και νέων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Wirecard. Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει τοποθετηθεί σαφώς κατά της ανάπτυξης των γερμανικών πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ. Η παράδοση του Taurus έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί εντελώς. Ο Ρόντερικ Κίζεβετερ, ειδικός σε θέματα αμυντικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία διέρρευσε την υποκλαπείσα επικοινωνία σε αυτή τη χρονική συγκυρία σκόπιμα, σε μια προσπάθεια να «υπονομεύσει παράδοση του Taurus από τη Γερμανία».

Ετσι έγινε η ηχογράφηση

Στην ηχητική καταγραφή διάρκειας 38 λεπτών που περιήλθε στην κατοχή της πλατφόρμας μέσων ενημέρωσης Russia Today, ο αρχηγός της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας Ινγκο Γκέρχαρτζ και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί συζητούσαν μια πιθανή παράδοση γερμανικών πυραύλων Taurus στο Κίεβο και τις πιθανές επιπτώσεις τους. Το «Der Spiegel» και το γερμανικό πρακτορείο Τύπου DPA ανέφεραν ξεχωριστά ότι η ηχογράφηση έχει διαπιστωθεί ότι είναι αυθεντική, αν και ενδεχομένως παραποιημένη, και ότι η συνομιλία είχε διεξαχθεί στην εμπορική, μη κρυπτογραφημένη πλατφόρμα βιντεοκλήσεων Webex – με προσκλήσεις που στάλθηκαν σε κινητά τηλέφωνα μέσω σταθερού τηλεφώνου γραφείου της Bundeswehr. Αναφερόταν στον θάνατο του εξέχοντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και στις τελευταίες καταγγελίες για ρωσική κατασκοπία που αφορούν υψηλόβαθμα στελέχη του διαδικτυακού παρόχου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που κατέρρευσε το 2020, του οποίου ο πρώην επικεφαλής πωλήσεων Γιαν Μάρσαλεκ εξακολουθεί να διαφεύγει και κατηγορείται για συντονισμό κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας στη Γερμανία και αλλού. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν πώς συνέβη η διαρροή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This