Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ – Ισραήλ, μετά το ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

O Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο

Must Read

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την έγκριση του ιστορικού σημερινού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο!

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kann, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η εν λόγω η απόφαση ελήφθη «μετά την αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ». Ο Νετανιάχου είχε ήδη απειλήσει να ακυρώσει την -προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα- επίσκεψη, η οποία θα γινόταν με αφορμή την αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, στην οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντιταχθεί επανειλημμένα.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο στο σημερινό ψήφισμα, αποτελεί «σαφή υποχώρηση» από την προηγούμενη θέση τους. Πρόσθεσε δε ότι αυτή τους η στάση, θα επηρεάσει τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των -περισσότερων από- 130 ομήρων που κρατούνται εκεί.




Το ιστορικό αυτό ψήφισμα προτάθηκε από τα δέκα εκλεγμένα μέλη του σώματος (Αλγερία, Σιέρρα Λεόνε, Μοζαμβίκη, Δημοκρατία της Κορέας, Ιαπωνία, Σλοβενία, Γουιάνα, Εκουαδόρ, Μάλτα, Ελβετία) και «πέρασε» σήμερα, μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία, καθώς τα υπόλοιπα 14 μέλη (ανάμεσά τους και τα τέσσερα από τα πέντε μόνιμα -Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο- οι ΗΠΑ είναι το πέμπτο) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το υπερψήφισαν.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει πολύ», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρέσβης της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη, Amar Bendjama και πρόσθεσε πως «αυτό το λουτρό αίματος συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό πριν να είναι πολύ αργά».

«Πολύ απογοητευμένος» ο Κίρμπι

Η αποχή από την ψηφοφορία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνομιλούν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, ακόμη και αν δεν στείλουν αντιπροσωπεία αυτή την εβδομάδα. Ερωτηθείς, πάντως, για την ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο, ο Κίρμπι δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» που δεν θα υπάρξει η δυνατότητα «να έχουμε μια πλήρη, συζήτηση σχετικά με την προγραμματισμένη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα».

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ απείχαν από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε, προηγούμενο σχετικό αμερικανικό ψήφισμα μπλοκαρίστηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς «δεν μπορούν ακόμη να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», υποστηρίζοντας πως «έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται να προωθήσουν μια διαρκή ειρήνη μέσω διπλωματικών προσπαθειών».

Αναφορικά με το σημερινό ψήφισμα, η Thomas-Greenfield ισχυρίστηκε ότι αγνοήθηκαν «βασικά σημεία», ιδίως η καταδίκη της Χαμάς. «Δεν συμφωνήσαμε με τα πάντα στο ψήφισμα. Για το λόγο αυτό, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να ψηφίσουμε “ναι”», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ. Ωστόσο, όπως είπα προηγουμένως, υποστηρίζουμε πλήρως ορισμένους από τους κρίσιμους στόχους αυτού του μη δεσμευτικού ψηφίσματος. Και πιστεύουμε ότι ήταν σημαντικό για το Συμβούλιο να μιλήσει και να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να συνοδεύεται από την απελευθέρωση όλων των ομήρων».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This