Λωρίδα της Γάζας: Νεκροί πέντε εργαζόμενοι της αμερικανικής οργάνωσης αρωγής WCK

«Πρόκειται για τραγωδία. Οι εργαζόμενοι οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει να γίνονται στόχος»

Must Read

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς παρά τις συζητήσεις για εκεχειρία, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή καμία συμφωνία, με τους βομβαδισμούς να συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, πέντε εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK), ανάμεσά τους τέσσερις ξένοι, σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά και ισραηλινά ΜΜΕ, επρόκειτο για ανθρώπους από την Πολωνία, την Αυστραλία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία, καθώς και τον παλαιστίνιο οδηγό και διερμηνέα της ομάδας.

«Είμαστε ενήμεροι για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία μέλη της World Central Kitchen σκοτώθηκαν σε επίθεση του ισραηλινού στρατού καθώς εργάζονταν στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να διανείμουμε τρόφιμα στη Γάζα», ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter) και συνέχισε: «Πρόκειται για τραγωδία. Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και οι άμαχοι δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος. Ουδέποτε».

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της WCK, ο σεφ Χοσέ Αντρές, χαρακτήρισε «αγγέλους» τους νεκρούς εργαζομένους. «Ράγισε η καρδιά μου. Είχαμε συνεργαστεί στην Ουκρανία, στη Γάζα, στην Τουρκία, στο Μαρόκο, στις Μπαχάμες, στην Ινδονησία. Δεν είναι απρόσωποι ούτε ανώνυμοι», τόνισε, καλώντας τον στρατό του να Ισραήλ να «σταματήσει τους σκοτωμούς χωρίς διάκριση».

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε μέσω Telegram πως εξετάζει στο κορυφαίο επίπεδο το τραγικό συμβάν για να κατανοηθούν οι περιστάσεις της επιδρομής και διαβεβαίωσε πως εργάζεται σε στενό συντονισμό με τη WCK, για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους.

«Πρόκειται για τραγωδία που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ»

Την ίδια ώρα, ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο υπηκόου Αυστραλίας η οποία συμμετείχε σε αποστολή αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη διανομή τροφίμων. Ο κ. Αλμπανέζι εξήρε το «ανεκτίμητο» έργο που επιτελούσε η Ζόμι Φράνκομ, η οποία συμμετείχε στη διανομή τροφίμων σε αμάχους στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του «θα απαιτήσει να αποδοθούν ευθύνες».

«Πρόκειται για τραγωδία που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. Είναι εντελώς απαράδεκτο γεγονός και η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα απαιτήσει πλήρη απόδοση ευθυνών», επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ θύμισε πως οι άμαχοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, κι επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στον πληθυσμό που υφίσταται «τρομερές στερήσεις».

«Έχουμε πει με σαφήνεια πως είναι ανάγκη να προστατεύονται οι ζωές των αμάχων σε αυτόν τον πόλεμο. Έχουμε πει με απόλυτη σαφήνεια πως αναμένουμε οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα να έχουν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση», τόνισε παράλληλα, εκπρόσωπος της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η WCK διένειμε πάνω από 42 εκατομμύρια γεύματα στη Γάζα

Η World Central Kitchen συμμετέχει στην αποστολή βοήθειας μέσω θαλάσσης, από την Κύπρο προς την Λωρίδα της Γάζας και στην κατασκευή προσωρινής αποβάθρας σε ακτή του θυλάκου, ώστε να γίνουν οι εκφορτώσεις. Το πρώτο πλοίο με βοήθεια που αναχώρησε από την Κύπρο εκφορτώθηκε στα μέσα Μαρτίου, υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού.

Τον περασμένο μήνα, η WCK ανακοίνωσε πως διένειμε πάνω από 42 εκατομμύρια γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας σε 175 ημέρες.

Ο σεφ Χοσέ Αντρές ίδρυσε τη World Central Kitchen το 2010, όταν ανέλαβε πρωτοβουλία για να σταλούν μάγειρες και τρόφιμα στην Αϊτή έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό που είχε πλήξει τη χώρα. Έκτοτε, η ΜΚΟ προσέφερε βοήθεια σε κατοίκους περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα ΗΠΑ/Μεξικού, υγειονομικούς κατά την περίοδο της πανδημίας και θύματα συρράξεων.

Δείτε επίσης: Λωρίδα της Γάζας: Απέσυρε τα άρματα μάχης από το νοσοκομείο Αλ Σίφα ο ισραηλινός στρατός

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Αυτοί οι αθώοι εργαζόμενοι δολοφονήθηκαν ΕΝ ΨΥΧΡΩ (In cold blood ),
    από το φασιστικό Κράτος του παρανοΙκού Νετανυάχου .
    Αλλο ένα φριχτό έγκλημα τών εβραίων πού ο δυτικός , υποτίθεται πολιτισμένος , κόσμος
    σιωπά ύποπτα !!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This