Σάββατο 12/6/2021

Υποχωρεί ο Μακρόν για τις συντάξεις – Προ των πυλών καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα

Κάνοντας «ένα βήμα πίσω», όπως σχολίαζαν χθες χαρακτηριστικά πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις των συνδικάτων, ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ προέβη χθες στις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του σχεδίου του για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

«Βήμα πίσω» που είχε να κάνει με το γεγονός πως το νέο σύστημα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ, θα εφαρμοσθεί μόνο για τους πολίτες που έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά.

«Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά» προς ένα καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο έχει στόχο να συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν. Σημείωσε, δε, εμφατικά πως η μεταρρύθμιση που επιχειρείται έχει στόχο να παράσχει δικαιοσύνη, καθώς θα κάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα ίδιο για όλους.

Δείτε επίσης: Ώρα εκλογών στη Βρετανία – Πρώτος ο Τζόνσον αλλά στο… κυνήγι της αυτοδυναμίας

«Ήρθε ο καιρός για να οικοδομήσουμε ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Προτείνουμε ένα νέο σύμφωνο των γενεών. Το (βασισμένο σε πόντους) σύστημα θα είναι το ίδιο για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, διευκρινίζοντας πως μετά την εφαρμογή του νέου καθολικού συνταξιοδοτικού, ακυρώνονται όλα τα παλαιά ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα.

Στο εξής λοιπόν, το γαλλικό κράτος θα εγγυάται ελάχιστη σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα γι’ αυτούς που εργάσθηκαν όλα τα προβλεπόμενα χρόνια, ενώ κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού οι γυναίκες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου συστήματος – χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταρρύθμιση θα ισχύσει πλήρως για τους νέους που θα εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό από το 2022 και μετά, ενώ διατηρείται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια – αν και η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερα χρόνια χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εκπτώσεων και ένα σύστημα πριμοδότησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Αν και για τον Εντουάρ Φιλίπ «οι εγγυήσεις που δόθηκαν (από την κυβέρνηση) στις επαγγελματικές ομάδες που ανησυχούν δικαιολογούν την επανάληψη το διαλόγου και την λήξη της απεργίας», όλοι περιμένουν να δουν ποια στάση θα τηρήσουν στο εξής τα συνδικάτα που ήδη έχουν απευθύνει έκκληση για περισσότερες κινητοποιήσεις τόσο για σήμερα Πέμπτη, όσο και για τις 17 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ