Το λιώσιμο των πάγων σε Ουράλια και Σιβηρία έφερε σαρωτικές πλημμύρες σε Ρωσία και Καζακστάν

Στο Όρενμπουργκ, μια πόλη 550.000 κατοίκων, η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα

Must Read

Σαρωτικές συνέπειες από το λιώσιμο των πάγων… Συγκεκριμένα, σφοδρές πλημμύρες απειλούν χιλιάδες κατοίκους στις όχθες του ποταμού Ουράλη, τόσο στη Ρωσία όσο και στο Καζακστάν!

Τα χιόνια που λιώνουν σε τμήματα της οροσειράς των Ουραλίων και στη Σιβηρία, έχουν προκαλέσει υπερχείλιση στους μεγαλύτερους ποταμούς, πλημμυρίζοντας χιλιάδες σπίτια.

Ο ποταμός Ουράλης, ο τρίτος μεγαλύτερος της Ευρώπης, ο οποίος φτάνει ως την Κασπία, έσπασε ένα αναχωματικό φράγμα και επέφερε πλημμύρ στην πόλη Ορσκ, νότια από την οροσειρά των Ουραλίων. Στο Όρενμπουργκ, μια πόλη 550.000 κατοίκων, η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα. Περισσότερες από 300 κατοικίες πλημμύρισαν στο Όρενμπουργκ, καθώς η στάθμη του Ουράλη ανέβηκε μισό μέτρο πάνω από το σημείο υπερχείλισης. Το χιόνι που λιώνει στην οροσειρά των Ουραλίων έχει προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες δεκαετιών.

Το νερό από τα χιόνια έχει πλημμυρίσει εκτάσεις στην οροσειρά των Ουραλίων, στη δυτική Σιβηρία και στο Καζακστάν, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ποταμούς όπως επίσης ο Τομπόλ, με αποτέλεσμα 100.000 άνθρωποι να έχουν πάρει εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη. «Η νύχτα ήταν ανήσυχη», δήλωσε ο πρώτος αντιδήμαρχος του Όρενμπουργκ Αλεξέι Κουντίνοφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ειδικοί λένε πως η στάθμη των υδάτων του Ουράλη μπορεί να ανέβει άλλα 70 εκατοστά. Στην Κουργκάν, μια πόλη στον ποταμό Τομπόλ, στο νότιο τμήμα των Ουραλίων, σειρήνες ειδοποίησαν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν. Περιφερειακοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι τα νερά των πλημμυρών θα συνεχίσουν να υψώνονται και προέβλεψαν ότι «η κατάσταση θα είναι δύσκολη» μέχρι τέλη Απριλίου. Τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους, ώστε να μεταφερθεί γρήγορα χώμα για την ενίσχυση φράγματος στην περιοχή.

Οι ορμητικοί χείμαρροι προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται με αύξηση της θερμοκρασίας, ταυτόχρονα με το λιώσιμο των χιονιών και την τήξη των πάγων που κάλυπταν ποταμούς. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζακστάν Βλαντίμιρ Πούτιν και Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη και “συμφώνησαν να δώσουν εντολή για να ενεργοποιήσουν” το σχέδιο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης και μετεωρολογικής πρόβλεψης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Συνολικά, 62 κοινότητες και 4.400 κατοικίες βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Και η περιφέρεια του Τιουμέν, στη δυτική Σιβηρία, αναμένει επίσης νέα ρεκόρ κηρύσσοντας χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Ορσκ, με τους κατοίκους να ζητούν από τις αρχές την ανάληψη ευθυνών, παρά τις απειλές της περιφερειακής εισαγγελίας εναντίον κάθε παράνομης συνάθροισης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι οι πληθυσμοί που έχουν πληγεί θα “λάβουν κάθε αναγκαία βοήθεια παρά τις δύσκολες συνθήκες”. Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι ο Πούτιν δεν προβλέπεται να μεταβεί στις πληγείσες από αυτές τις ιστορικές πλημμύρες περιοχές. “Δεν βρίσκεται εδώ με φυσική παρουσία, όμως είναι παρών σε αυτό το θέμα συνεχώς. Ασχολείται με αυτά τα θέματα όλη την ημέρα”, τόνισε ο Πεσκόφ.

Στο Καζακστάν, εδώ και δύο εβδομάδες “από την αρχή των πλημμυρών, 86.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, εκ των οποίων 29.000 παιδιά”, ανέφερε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ επικρίνει τις τοπικές αρχές για έλλειψη προετοιμασίας και χαρακτήρισε τις πλημμύρες “ενδεχομένως τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σε όρους μεγέθους και συνεπειών των τελευταίων 80 ετών”. Στο Καζακστάν, 23.000 μέλη των υπουργείων Εκτάκτων Καταστάσεων, Εσωτερικού, Άμυνας και των Μυστικών Υπηρεσιών εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και χιλιάδες εθελοντές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This