Πάνω από 300 drones και πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ – Το 99% κατερρίφθη

Δείτε τις εξελίξεις - Παγκόσμια ανησυχία από την επίθεση

Must Read

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν, κατά του Ισραήλ, με 300 drones, με την διεθνή κοινότητα να αναμένει εναγωνίως τις επόμενες κινήσεις.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) όταν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «εκτενή» επίθεση, με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επίθεση από τους Ιρανούς ολοκληρώθηκε.

Μία ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων, με στόχους βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» (σ.σ. του Ισραήλ).

«Η επιχείρηση διεξάγεται σε ανταπόδοση των πολυάριθμων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το σιωνιστικό καθεστώς, ειδικά την επίθεση εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», σημείωσε παράλληλα η κρατική τηλεόραση.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως το 99% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταρρίφθηκε πριν εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Αμέσως μετά την επίθεση, το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του από τις 00:30 και τον άνοιξε ξανά στις 07:30, σύμφωνα με την αρχή αερολιμένων της χώρας. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ισραήλ, αλλά και αύριο Δευτέρα.

 

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Όπως έγινε γνωστό, οι αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις συμμετείχαν στην εξουδετέρωση των εναέριων απειλών πριν εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Μέχρι στιγμής έχει γίνει λόγος μόνο για μικρές ζημιές στην αεροπορική βάση του Ισραήλ στο νότο, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ καλεί τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοινώνουν ότι έρχονται σημαντικά αντίποινα.

«Πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και στο κακούργο ισραηλινό καθεστώς και οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά», τόνισε με τη σειρά της, η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη και συνέχισε: «Η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, ωστόσο αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο λάθος, η ανταπόδοση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή».

Φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική», χιλιάδες πολίτες βρήκαν στους δρόμους πόλεων του Ιράν για να πανηγυρίσουν την ιρανική επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα, η λιβανική παράταξη Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εκτόξευσε νέα ομοβροντία ρουκετών, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, με την πρώτη να εξαπολύεται ενώ βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους.

Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολά, παράταξη προσκείμενη στο Ιράν που εμπλέκεται σε εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό, διευκρίνισε πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This