Ισραήλ: Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο – Πώς θα απαντήσουν στην Τεχεράνη

«Πράσινο φως» για αντίποινα στο Ιράν

Must Read

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν με ομοβροντία πυραύλων και drones. Συνεδριάζει εκ νέου σε λίγη ώρα το πολεμικό συμβούλιο υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για να λάβει αποφάσεις.




 

Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού πολεμικού συμβουλίου, ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού είπε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για το τι ακριβώς θα κάνει το Ισραήλ, αλλά ότι «ο ισραηλινός Στρατός θα χρειαστεί να παρουσιάσει επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».




 

Αναλυτές εκτιμούν πως τα σενάρια προβλέπουν από μαζική επίθεση του Ισραήλ -που θα βάλει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή- μέχρι και ηπιότερα χτυπήματα ώστε να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Πάντως, το Ιράν προειδοποιεί ότι αν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, τότε η επίθεσή τους θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη.

Τι ζητήθηκε από τον στρατό

Ζητήθηκε από το IDF (σ.σ. ισραηλινός στρατός) να παρουσιάσει πρόσθετες επιλογές στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων που ελήφθησαν υπόψη ήταν το αν το Ισραήλ χρειάζεται να αντιδράσει άμεσα ή έχει την πολυτέλεια να περιμένει και τι αντίκτυπο θα είχε οποιαδήποτε κλιμάκωση κατά του Ιράν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

«Πράσινο φως» για αντίποινα στο Ιράν

Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια «πολύ σημαντική περίοδο 24 ωρών» και φαίνεται να ζυγίζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά του ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν, δήλωσε την ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι.

Τα επιχειρησιακά σχέδια έχουν εγκριθεί τόσο για επιθετικές όσο και για αμυντικές ενέργειες, αλλά ο Χαγκάρι αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στη Γάζα και επιπλέον εφεδρείες θα κληθούν να συμμετάσχουν στις μάχες, πρόσθεσε.

«Το Ιράν, από την αρχή του πολέμου, θέλει μόνο ένα πράγμα – να κλιμακώσει την κατάσταση στην περιοχή. Τώρα έχει αποκαλυφθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IDF τουλάχιστον 300 drones και βαλλιστικούς πυραύλους με 60 τόνους εκρηκτικών εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν.

ΗΠΑ: Δεν ειδοποίησε το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση…Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

Χούθι: «Νόμιμη πράξη η επίθεση του Ιράν»

Το ένοπλο κίνημα των Χούθι στην Υεμένη δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν μια νόμιμη πράξη ως απάντηση για τη φερόμενη ως ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Χούθι πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η υεμενίτικη οργάνωση βρίσκεται σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας επίθεση στο λιμάνι Εϊλάτ του νότιου Ισραήλ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εμποδίζοντας τα ισραηλινά πλοία να διαπλεύσουν την Ερυθρά Θάλασσας.

 

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ glomex

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This