Η δήμαρχος του Άμστερνταμ ζητά έλεγχο στην αγορά της κοκαΐνης

Το δικαστικό σύστημα βρίσκεται υπό πίεση και αυτό κοστίζει απίστευτα ποσά

Must Read

Βρήκε έστω και εναλλακτικά την λύση στο πρόβλημα!

Νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο της αγοράς των (σκληρών) ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και το MDMA (ecstasy), είναι κατά την δήμαρχο του Άμστερνταμ ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η διακίνηση ουσιών. Και παράλληλα να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και την ασφάλεια της ολλανδικής πρωτεύουσας.

«Να φανταστούμε ότι η κοκαΐνη θα μπορούσε να χορηγείται από φαρμακοποιούς ή μέσω ενός ιατρικού μοντέλου», είπε η Φέμκε Χάλσεμα στο Γαλλικό ΠρακτορείοΑπό το 2018, η 57χρονη οικολόγος έχει τα κλειδιά της πόλης, που είναι ευρέως γνωστή για τα coffeeshops και την έντονη εμπορική και τουριστική ζωή. Η άλλη εικόνα της πόλης, λέει η ίδια, είναι ο εγκληματικός υπόκοσμος με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ, που απειλεί την οικονομία και το μέλλον της εύθραυστης νεολαίας.

«Θεωρώ επίσης ότι ορισμένα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα και ότι είναι φρόνιμο να μειωθεί η χρήση τους. Ο τρόπος με τον οποίο προχωράμε δεν βοηθά. Θα πρέπει να σκεφτούμε καλύτερους τρόπους για την ρύθμιση των ναρκωτικών», είπε η δήμαρχος που πιστεύει ότι θα πρέπει να εξεταστεί η διάθεση του MDMA στην αγορά.

Στο Άμστερνταμ, τον οικονομικό… κόμβο των ναρκωτικών, το 80% της αστυνομικής δραστηριότητας αφιερώνεται στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τις ουσίες, τόνισε η δήμαρχος. Αποκαλεί καταστροφικές τις συνέπειες της διακίνησης των ναρκωτικών στην πόλη, όπου η κατανάλωση, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύνηθες φαινόμενο. «Οι τιμές της κοκαΐνης στον δρόμο έχουν μείνει ακριβώς ίδιες, επομένως δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Δεν είναι λοιπόν γελοίο να αφήνουμε την διακίνηση ναρκωτικών στους εγκληματίες και να μην προσπαθούμε να βρούμε ένα πολιτισμένο μοντέλο αγοράς;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Η θέση της επικρίνεται πάντως από τον δήμαρχο Αμβέρσας Μπαρτ ντε Βέβερ, μεγάλο υπέρμαχο του πολέμου κατά των ναρκωτικών, όπως τον αναφέρει η Χάλσεμα. Το βελγικό λιμάνι άλλωστε έχει γίνει πια η κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη… Οι αρχές ενός άλλου σημαντικού περάσματος, του Ρότερνταμ, στοχεύουν σε έναν έτερο κρίκο στην αλυσίδα. Ξεκίνησαν εκστρατεία με στόχο τους χρήστες, επιμένοντας ότι κάθε «γραμμή» ή «χάπι» υποστηρίζει τα εγκληματικά δίκτυα. «Οι καταναλωτές-χρήστες είναι εγκληματίες; Δεν νομίζω. Η ποινικοποίησή τους δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι φυλακές είναι υπερπλήρεις και οι επιπτώσεις στην υγεία εξακολουθούν να είναι καταστροφικές», σημείωσε η Χάλσεμα.

Στην Ολλανδία, όπως και σε άλλες χώρες, η συζήτηση είναι «συναισθηματική και ηθική. Τα ναρκωτικά καταστρέφουν την υγεία, τα ναρκωτικά είναι κακά. Και σπάνια γίνεται μια οικονομική συζήτηση ή πιο πραγματιστική ή χρηματοοικονομική για το θέμα αυτό», εξήγησε. Ενώ η συντηρητική εθνική κυβέρνηση δεν μιλά γι’ αυτό, η Χάλσεμα έχει ανοίξει διεθνή συζήτηση. Κάλεσε αξιωματούχους στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσουν πώς, και όχι εάν οι πόλεις πρέπει να ρυθμίσουν τα ναρκωτικά. Η ιδέα κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με το μανιφέστο που δημοσιεύτηκε στο τέλος του συνεδρίου, το οποίο υπογράφεται από τον δήμαρχο της Βέρνης στην Ελβετία και την πρώην δήμαρχο της Μπογκοτά, πρωτεύουσας της Κολομβίας.

Παντού στον κόσμο, «όποιος αναλογιστεί λίγο περισσότερο πώς μπορούμε πραγματικά να μειώσουμε την κυριαρχία της διακίνησης ναρκωτικών καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση», προσθέτει η πολιτικός, η οποία ελπίζει να φτάσει στις πολυμερείς αρχές όπως ΟΗΕ και ΕΕ για να επηρεάσουν τις εθνικές αρχές. Η επίτευξη «ρυθμιζόμενης, υγιούς και ελεγχόμενης αγοράς θέλει δεκαετίες για να γίνει», παραδέχεται. «Θα πρέπει συν τοις άλλοις να σκεφτείτε όλη την αλυσίδα, από την παραγωγή (…) αν οργανώνετε μόνο ένα μέρος της, αυτό προσελκύει τους εγκληματίες».

Η δήμαρχος διαψεύδει την ιδέα ότι η επιεικής πολιτική της Ολλανδίας ως προς τα μαλακά ναρκωτικά, σύμφωνα με την οποία η πώληση κάνναβης από τα coffeeshops είναι ανεκτή αλλά όχι η παραγωγή και η προμήθεια, ευθύνεται για την έκρηξη της διακίνησης κοκαΐνης. «Δεν έχει να κάνει με το αν είμαστε μαλακοί ή κατασταλτικοί. Αυτό οφείλεται απλώς στη γεωγραφική μας θέση και στις εμπορικές μας παραδόσεις».

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, επαναλαμβάνει, υπενθυμίζοντας τρεις δολοφονίες που συνδέονται με την δίκη του βαρόνου των ναρκωτικών Ριντουάν Τάγκι στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης αυτής του δημοσιογράφου Πέτερ Ρ. Ντε Βρις. «Το δικαστικό σύστημα βρίσκεται υπό πίεση και αυτό κοστίζει απίστευτα ποσά», υπογραμμίζει. «Και υπό αυτή την έννοια, εξελισσόμαστε αργά αλλά σταθερά προς ένα ναρκοκράτος στο οποίο, ναι, η καταπολέμηση των ναρκωτικών γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά μας θέματα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This