«Προπύργιο» της Κίνας στην ΕΕ η Ουγγαρία – Ρέει άφθονο το χρήμα προς τη χώρα του Όρμπαν!

Η Κίνα είναι «ευκαιρία», όχι απειλή - «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τεράστιο λάθος!»

Must Read

Υπάρχουν 15,3 δισ. ευρώ κινεζικών επενδύσεων σε εξέλιξη στην Ουγγαρία, κυρίως με τη μορφή κατασκευής νέων εργοστασίων μπαταριών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της χώρας, Πίτερ Σίγιαρτο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Πεκίνο.

Αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, έχει γίνει πλέον ο πρωταρχικός ευρωπαϊκός προορισμός των κινεζικών εταιρικών επενδύσεων, με μια σειρά από επενδύσεις που στοχεύουν στη βιομηχανία μπαταριών.

Στα τέλη του 2023, η Ουγγαρία είχε την τρίτη μεγαλύτερη χωρητικότητα παραγωγής μπαταριών EV (ηλεκτρικών οχημάτων) παγκοσμίως, η οποία μάλιστα θα αυξηθεί από 50 GWh ετησίως σήμερα, σε 150 GWh έως το 2025.

Η χώρα κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εξαγωγές μπαταριών EV, οι οποίες πρόκειται να επεκταθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς η ηγέτιδα του κλάδου CATL, ρίχνει 7,34 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών 100 GWh στον ανατολικό βιομηχανικό κόμβο του Ντέμπρετσεν, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Ο Σίγιαρτο σημείωσε ότι, πλέον, η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παραγωγή της ουγγρικής οικονομίας, μαζί με τη Γερμανία.

Με δηλώσεις του μάλιστα, έσπευσε να στείλει και ένα μήνυμα στους «στενοκέφαλους» της ΕΕ, οι οποίοι υποτάσσονται στις προσταγές των ΗΠΑ και ρίχνουν «στον Καιάδα» τα συμφέροντα της Ευρώπης:

«Δουλέψαμε πολύ την τελευταία δεκαπενταετία και η συνεργασία Κίνας-Ουγγαρίας, η οποία αποφέρει αμοιβαία οφέλη, είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τεράστιο λάθος όταν θεωρεί τη συνεργασία με την Κίνα ως ένα είδος κινδύνου. Δεν βλέπουμε τη συνεργασία με την Κίνα ως απειλή ή κίνδυνο, αλλά ως μια τεράστια ευκαιρία. Ως μια μεγάλη ευκαιρία για να ανεβάσουμε την ανάπτυξη της ουγγρικής οικονομίας σε μια άλλη διάσταση, σε υψηλότερο επίπεδο».

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και πρόκειται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο το 2024. Ωστόσο, ο όγκος του εμπορίου μειώθηκε από τα 12 δις δολάρια το 2021.

«Η Ουγγαρία μπορεί να είναι μεταξύ των πρωτοπόρων του τεχνολογικού μετασχηματισμού χάρη στη στενή οικονομική και επενδυτική συνεργασία της με την Κίνα», σχολίασε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Η τελευταία φορά που ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουγγαρίας επισκέφθηκε την Κίνα, ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν συνάντησε τον ιδρυτή και πρόεδρο της BYD, Wang Chuanf στο Shenzhen.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο κολοσσός στις κατασκευές νέων ενεργειακών οχημάτων στον κόσμο (NEV), ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει την πρώτη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής από επένδυση ύψους 5 δισ. ευρώ στη νότια Ουγγαρία, κοντά στα σερβικά σύνορα.

Αυξάνονται οι απευθείας πτήσεις

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ξεκινά το καλοκαίρι νέα απευθείας πτήση που συνδέει τη Βουδαπέστη με την Σιάν, ενώ ήδη, πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις μεταξύ Πεκίνου, Σαγκάης, Τσονγκκίνγκ και Νινγκμπό.

Τον Ιούνιο μάλιστα, θα ξεκινήσει και άλλη μία, που θα συνδέει την ουγγρική πρωτεύουσα με το Γκουανγκζού.

*πηγή φωτογραφίας: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. και όπως ακριβώς τα λέει ο Ορμπάν είναι. Ο δε Βίκτορ, είναι τόσο μισητός και ακροδεξιός, επειδή αντί να φορτώσει με μνημόνια τον λαό του, εβαλε τους τραπεζιτες και το κεφάλαιο να πληρώσει…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This