Ο τζάμπας πέθανε: Ξεκινά η ημερήσια χρέωση εισόδου στη Βενετία!

Για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού – Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο και πόσο θα κοστίζει η πρόσβαση

Must Read

Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, η Βενετία εισάγει μια «πρωτοποριακή», κατά κάποιους, πρωτοβουλία: τη χρέωση ημερήσιων ταξιδιωτών για την είσοδο, η πρώτη στο είδος της παγκοσμίως!

Το μέτρο αυτό στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει ο μαζικός τουρισμός, ο οποίος έχει κατακλύσει την πόλη και καταπονεί τις υποδομές της.

Εφαρμόζοντας τέλη εισόδου, η Βενετία ελπίζει να μετριάσει την πίεση και να διατηρήσει τη μοναδική της κληρονομιά και το περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Από αυτήν την Πέμπτη (25/5), που είναι αργία στην Ιταλία, οι ημερήσιοι επισκέπτες στη Βενετία θα πρέπει να αγοράσουν ένα εισιτήριο των πέντε ευρώ (5 ευρώ) για την είσοδο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο τέλος και ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε διάφορα βασικά σημεία εντός του τόπου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση.

Το μέτρο αποσκοπεί στη διαχείριση της εισροής τουριστών και στην άμβλυνση της πίεσης στις υποδομές της Βενετίας που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός.

Οι ελεγκτές θα είναι εγκατεστημένοι σε βασικές εισόδους της πόλης, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός Santa Lucia, πραγματοποιώντας επιτόπιους ελέγχους στους επισκέπτες.

Οι τουρίστες που θα βρίσκονται χωρίς εισιτήριο θα ενθαρρύνονται αρχικά να αγοράσουν ένα κατά την άφιξή τους, με τη βοήθεια τοπικών φορέων. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα να τους επιβληθεί πρόστιμο μεταξύ 50-300 ευρώ.

Το «Venice Access Fee» ισχύει αποκλειστικά για ημερήσιους τουρίστες που επισκέπτονται την παλιά πόλη μεταξύ 8:30 π.μ. και 4:00 μ.μ., με εξαιρέσεις για επισκέπτες ξενοδοχείων, παιδιά κάτω των 14 ετών και τα άτομα με αναπηρία.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των διαθέσιμων εισιτηρίων, τα οποία μπορούν να ληφθούν ως κωδικός QR από τον ιστότοπο https://cda.ve.it/en/.

«Βουλιάζει» από επισκέπτες

Η Βενετία, που φημίζεται ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, υποδέχτηκε το 2022 στο ιστορικό της κέντρο 3,2 εκατομμύρια επισκέπτες που διανυκτέρευσαν, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον πληθυσμό των μόλις 50.000 κατοίκων της.

Εκτός από τους επισκέπτες που διανυκτερεύουν, δεκάδες χιλιάδες άλλοι συρρέουν στην πόλη την ημέρα, συχνά φτάνουν μέσω κρουαζιερόπλοιων, για να θαυμάσουν εμβληματικά αξιοθέατα όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου και η Γέφυρα του Ριάλτο.

Ωστόσο, η εισροή ημερήσιων ταξιδιωτών έχει συμβάλει στον συνωστισμό στα στενά δρομάκια και στα δημοφιλή αξιοθέατα της Βενετίας, προκαλώντας πίεση στις υποδομές της πόλης και επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, η εισαγωγή εισιτηρίων εισόδου στοχεύει να ενθαρρύνει τους ημερήσιους ταξιδιώτες να επισκέπτονται την πόλη σε περιόδους πιο ήσυχες, απλώνοντας την τουριστική δραστηριότητα και μετριάζοντας την πίεση στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, τα εισιτήρια εισόδου θα απαιτούνται μόνο σε 29 ημέρες με κίνηση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Το πρόγραμμα της Βενετίας θα παρακολουθείται στενά και από άλλες πόλεις ανά την υφήλιο, καθώς οι τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενους αριθμούς επισκεπτών.

Ενώ ο τουρισμός αποφέρει οικονομικά οφέλη σε αυτές τις περιοχές, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις, όπως ο υπερπληθυσμός, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η πίεση στους τοπικούς πόρους.

Η «απειλή» της UNESCO

Πέρυσι, η UNESCO προειδοποίησε για την πιθανότητα να τεθεί η Βενετία στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν, λόγω ζητημάτων όπως ο μαζικός τουρισμός και η άνοδος της στάθμης των υδάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η πόλη απέφυγε οριακά αυτόν τον χαρακτηρισμό αφού οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων.

Η ιδέα της έκδοσης εισιτηρίων είχε συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά είχε αναβληθεί επανειλημμένα, λόγω ανησυχιών για τον πιθανό αντίκτυπό της στα έσοδα από τον τουρισμό και την ελευθερία μετακίνησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This