Φοιτητικό κίνημα κατά του Ισραήλ – Την πόρτα εξόδου στους καταληψίες δείχνει το Κολούμπια

Must Read

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ σε μία κίνηση με πολλαπλούς συμβολισμούς, μια ομάδα διαδηλωτών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κατέλαβαν νωρίς το πρωί της Τρίτης το ίδιο κτίριο της πανεπιστημιούπολης, που είχαν καταλάβει φοιτητές τη δεκαετία του 1960, στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και τον ρατσισμό.

 

Σύμφωνα με το Politico, περίπου δώδεκα φοιτητές μπήκαν στο κτίριο, όπου βρίσκονταν δύο επιστάτες, όπως ανέφερε ένας φοιτητής που συμμετείχε στην κατάληψη. Οι επιστάτες έφυγαν από το κτίριο λίγο μετά την είσοδο τους.

Η κατάληψη ξεκίνησε γύρω στις 12:30 π.μ. της Τρίτης, την επομένη της αναστολής λειτουργίας του πανεπιστημίου για φοιτητές που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την κατασκήνωση αλληλεγγύης στη Γάζα για σχεδόν δύο εβδομάδες. Ο καταυλισμός βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Hamilton Hall.

 

«Αρχίσαμε να αποβάλλουμε (διοικητικά) φοιτητές, στο πλαίσιο αυτού του νέου σταδίου ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολής μας», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος για την επικοινωνία αντιπρόεδρος του Κολούμπια Μπεν Τσανγκ.

Έπειτα από ένα σχετικά ήρεμο σαββατοκύριακο στην πανεπιστημιούπολη, όπου έχει δημιουργηθεί ένα «χωριό» από σκηνές, η πρόεδρος του Κολούμπια Μινούς Σαφίκ ανακοίνωσε ένα τελεσίγραφο που εκπνέει στις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Κάλεσε τα 200 πρόσωπα που βρίσκονται στον καταυλισμό να φύγουν, αφού απέτυχαν διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πέντε ημέρες για να βρεθεί μια φιλική λύση.

«Αυτοί οι φοιτητές και άλλοι φιλοπαλαιστίνιοι, που απαιτούν από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κολούμπια να κόψει τις γέφυρες με μαικήνες ή με επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ισραήλ, είχαν απευθύνει τότε έκκληση «να προστατευθεί ο καταυλισμός».

«Δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας», φώναξε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Σουέντα Πόλατ, μια φοιτήτρια που έχει ηγετική θέση στο κίνημα και καταγγέλλει «μια τακτική εκφοβισμού που δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στο θάνατο περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων».




 

Δεκάδες νέοι έκαναν πορεία στην πανεπιστημιούπολη, με το πρόσωπο κρυμμένο κάτω από υγειονομικές μάσκες, χειροκροτώντας και φωνάζοντας «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία μέτρησε περίπου πενήντα ανθρώπους να παραμένουν στο μικρό καταυλισμό σε χαλαρή ατμόσφαιρα και χωρίς αστυνομική παρουσία.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ TWITTER

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This