Στη σκιά των εξελίξεων που πρόκειται να προκαλέσει σύντομα το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης, το οποίο ανέδειξε θριαμβευτή τον Μπόρις Τζόνσον, ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη 12/12, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Σε αυτήν, η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπόρεσε να υιοθετήσει κοινό βηματισμό ακόμη και για τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση της εποχής, την κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το γεγονός πως, ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν η Ένωση να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, άφησαν την Πολωνία εκτός της δέσμευσης αυτής -τουλάχιστον «προς το παρόν»-, όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ.
Αν και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολίασε, λίγο αργότερα, στο twitter πως κλείστηκε «συμφωνία για να γίνει (η Ε.Ε.) κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050», χαιρετίζοντας το «σημαντικό» επίτευγμα, δεν έκανε αναφορά στην πολωνική… παραφωνία.
Η περίπτωση της Πολωνίας
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία πρόβαλλε για αρκετές ώρες αντίσταση στη λήψη της απόφασης και τις διατυπώσεις της, η απόφαση που πήραν, τελικά, οι ηγέτες, ήταν να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η διατύπωση ότι «ένα κράτος-μέλος, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να δεσμευθεί σε αυτόν τον στόχο σε ό,τι το αφορά και η Ε.Ε. θα επανέλθει στο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020».
Πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, έλεγαν πως η Βαρσοβία συμβιβάστηκε, αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης, με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία.
Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών
Για την Τσεχία, η οποία επίσης ασκούσε πίεση, ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη-μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μείγμα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εκπομπές CO2 από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν το 9,6% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με δεδομένα που είχαν δημοσιοποιήσει πέρυσι οι Βρυξέλλες.