«Λυσσάνε» στην Ουκρανία επειδή το Ισραήλ παροπλίζει το σύστημα Patriot!

Must Read

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εντός δύο μηνών, θα στείλει… στον πάγκο τα συστήματα αεράμυνας Patriot που διαθέτει, καθώς θα κινηθεί για να τα αντικαταστήσει με τον δικό της πιο προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας, ανακοίνωσαν σήμερα (Μεγάλη Τρίτη) οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στον ιστότοπο του ισραηλινού στρατού, η συστοιχία Patriot – γνωστή στην IAF ως Yahalom (σ.σ. «διαμάντι» στα εβραϊκά) – θα απενεργοποιηθεί οριστικά εντός δύο μηνών.

«Το Patriot είναι ένα παλιό σύστημα που είναι δύσκολο να διατηρηθεί, επομένως είμαστε σε διαδικασία μείωσης των μπαταριών μέχρι να κλείσει ολόκληρο το σύστημα», αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση ως δήλωση ενός αντισυνταγματάρχη.

To Ισραήλ πιστεύεται ότι διαθέτει οκτώ συστήματα Patriot παραγωγής ΗΠΑ, που λειτουργούν επί του παρόντος μαζί με τις δικές του αντιαεροπορικές άμυνες, με πιο γνωστό το Iron Dome, έναν αναχαιτιστή μικρής εμβέλειας που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει ρουκέτες, όλμους και drones.

Αναπτύσσει επίσης το σύστημα David’s Sling, σχεδιασμένο για την κατάρριψη βλημάτων μεσαίου βεληνεκούς και το Arrow, ένα σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.

Όλα τα συστήματα υποβλήθηκαν σε μεγάλη δοκιμασία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν το Ιράν εκτόξευσε 170 drones, 30 πυραύλους cruise και 120 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, αλλά σχεδόν όλα αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

Το Ισραήλ θα βασίζεται στο εξής στο Iron Dome, στο David’s Sling και στο Arrow για την αεράμυνα του, καθιστώντας τους Patriots–που χρησιμοποιούνται από τη χώρα από το 1991– απαρχαιωμένους.

Το ουκρανικό… όνειρο

Οι Ισραηλινοί δεν διευκρίνισαν τι θα συμβεί με τα συστήματα μετά την απόσυρσή τους, προκαλώντας «υπερδιέγερση» στην ουκρανική πλευρά, η οποία εδώ και μήνες ζητά απεγνωσμένα περισσότερα συστήματα Patriot για να ενισχύσουν την αεράμυνά της, ενόψει των κλιμακούμενων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.

Η ιστοσελίδα Kyiv Independent μάλιστα, ρώτησε το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας εάν είχε ζητήσει από το Ισραήλ τους Patriots, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης!

Σύμφωνα με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η Ουκρανία χρειάζεται 25 Patriots για να προστατευτεί από τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι προς το παρόν επικεντρώνεται στην εξασφάλιση επτά, για την προστασία των μεγαλύτερων πόλεων.

Η Γερμανία ανακοίνωσε στις 13 Απριλίου ότι θα παράσχει στην Ουκρανία ένα ακόμη σύστημα αεράμυνας Patriot, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προμηθειών του Βερολίνου στο Κίεβο, σε τρία.

«Οι ουκρανικές ελπίδες ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Γερμανίας διαψεύστηκαν στις 25 Απριλίου, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα του δεν θα προμήθευε στην Ουκρανία Patriot ή συστήματα αεράμυνας S-300», σχολιάζει το άρθρο του Kyiv Independent.

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου ότι η Μαδρίτη θα στείλει στο Κίεβο περισσότερους πυραύλους Patriot, αλλά όχι ολόκληρο το σύστημα.

Το Κίεβο πιέζει επίσης την Ουάσιγκτον για την κοινή παραγωγή των συγκεκριμένων συστημάτων αεράμυνας, δήλωσε η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, σε συνέντευξή της στην European Pravda στις 23 Απριλίου.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This