Deutsche Welle: Στην Χάγη συντάσσεται διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ»

Must Read

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και κυβερνητικά στελέχη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην Χάγη. Αυτό υποστηρίζει ρεπορτάζ της Deutsche Welle, στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα του Μπένιαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και του αρχηγού του IDF, Χέρζι Χαλέβι.

O Νετανιάχου επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί ποτέ την προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» εφόσον βρίσκεται στην ηγεσία.

Στις 26 Απριλίου είχε σχολιάσει το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης από την Χάγη στο X / Twitter, γράφοντας: «Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Tην Μεγάλη Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα και κάλεσε τους ηγέτες του «ελεύθερου κόσμου» να πάρουν θέση. «Το Ισραήλ αναμένει από τους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου να σταθούν αποφασιστικά απέναντι στην εξωφρενική επίθεση του ΔΠΔ κατά του εγγενούς δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ. Περιμένουμε να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στηn διάθεσή τους, για να σταματήσουν αυτήn την επικίνδυνη κίνηση» έγραψε και ανήρτησε στα social media βίντεο με μήνυμά του.

Oι διώξεις του ΔΠΔ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάσει των αρμοδιοτήτων του θα μπορούσε να ασκήσει δίωξη εναντίον μεμονωμένων προσώπων, σε βάρος των οποίων υπάρχει υποψία ότι διέπραξαν ένα από 4 εγκλήματα: γενοκτονία, σοβαρά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή επιθετικό πόλεμο.

Το ΔΠΔ ξεκίνησε έρευνες το 2021 για πιθανούς ενόχους στο Ισραήλ και για μαχητές της Χαμάς με τις ίδιες κατηγορίες.

Έρευνες διεξάγονται και για πράξεις βίας που διαπράττονται από Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη.

Το Δικαστήριο στην Χάγη μπορεί να αναλάβει δράση μόνον εάν τα κράτη δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να ασκήσουν δίωξη σε εθνικό επίπεδο για τα προαναφερθέντα εγκλήματα. Προς ώρας θεωρείται απίθανο τα ισραηλινά δικαστήρια να κινήσουν ποινικές διαδικασίες κατά του προέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών του ή της ηγεσίας του Στρατού.

Ένα ένταλμα σύλληψης θα περιόριζε σημαντικά την ελευθερία μετακίνησης του Νετανιάχου και των υπουργών του στο εξωτερικό. Αυτό θα συμβεί καθώς και οι 124 εταίροι της Συνθήκης του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένοι να συλλαμβάνουν καταζητούμενους στο έδαφός τους και να τους παραδίδουν στην Χάγη.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This