Νεπάλ: «Κόφτης» στην έκδοση αδειών σε ορειβατικές αποστολές για ανάβαση στο Έβερεστ!

Must Read

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κυβέρνηση του Νεπάλ θα προχωρήσει στον περιορισμό των αδειών που χορηγούνται σε ορειβατικές αποστολές από ολόκληρο τον κόσμο για ανάβαση στο θρυλικό Έβερεστ και στις άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, η μείωση του αριθμού των σχετικών αδειών οφείλεται σε εντολή που έδωσε στην κυβέρνηση το Ανώτατο Δικαστήριο της νοτιοασιατικής αυτής χώρας. «Το δικαστήριο διέταξε να περιοριστεί ο αριθμός των ορειβατών» στο πιο ψηλό βουνό του κόσμου με υψόμετρο 8.850 μέτρων, δήλωσε στο πρακτορείο ο Deepak Bikram Mishra, δικηγόρος που είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νεπάλ εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου, αλλά η περίληψη δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, εποχή όπου ξεκινά η περίοδος των εαρινών αναβάσεων. Σύμφωνα με την εν λόγω περίληψη, η δυνατότητα υποδοχής στις ορεινές αυτές περιοχές «πρέπει να τηρείται» και πρέπει να καθοριστεί ένας μέγιστος κατάλληλος αριθμός αδειών για αναρρίχηση.

Ο δικηγόρος εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες του πληθυσμού, σε σχέση με την προστασία της φύσης στο Νεπάλ, στο οποίο υπάρχουν οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Εκτός από τη μείωση του αριθμού των ορειβατών, το δικαστήριο συνέστησε τη λήψη «μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος» στις ορεινές περιοχές, τόνισε ο Deepak Bikram Mishra και πρόσθεσε: «Ασκούμε υπερβολική πίεση στο βουνό και πρέπει να του προσφέρουμε μια μικρή ανάπαυλα».

Επί του παρόντος το Νεπάλ χορηγεί άδειες σε όσους θέλουν να ανεβούν στο Έβερεστ και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 11.000 δολάρια. Μάλιστα, πέρυσι χορηγήθηκαν 478 άδειες – αριθμός ρεκόρ. Κάθε άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες και γενικότερα οι άνεμοι ασθενείς, το Νεπάλ υποδέχεται εκατοντάδες ανθρώπους που αναζητούν την περιπέτεια στα βουνά του.

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο ανθρώπινο «μποτιλιάρισμα» στο Έβερεστ το 2019 ανάγκασε τα μέλη των αποστολών να περιμένουν επί ώρες πάνω στο Έβερεστ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον τέσσερις από τους 11 θανάτους που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά, οφείλονταν στον «υπερπληθυσμό» πάνω στο βουνό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This