«Φουρτούνες» στη γειτονιά μας: Οι Χούθι απειλούν με επιθέσεις και στην ανατολική Μεσόγειο!

Έτοιμοι για «τέταρτο γύρο στρατιωτικής κλιμάκωσης» αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα

Must Read

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα προειδοποιήσεις και απειλές, ότι θα διευρύνουν τις επιθέσεις τους κατά πλοίων και εκτός από την Ερυθρά Θάλασσα (και τον Κόλπο του Άντεν) βάζουν στο στόχαστρο και τη Μεσόγειο.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο με drones και πυραύλους και παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορούν να «χτυπήσουν» πέρα από αυτά τα ύδατα, ουδείς θα ήθελε να διαπιστώσει αν είναι όντως έτσι.

Οι επιθέσεις των ανταρτών γίνονται, όπως λένε, για την υποστήριξη των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα συνεχίζεται.

Τα σχόλια για την ανατολική Μεσόγειο – η οποία απέχει περίπου 1.900 χιλιόμετρα (1.180 μίλια) από την Υεμένη – έγιναν από τον Yahya Saree, στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούθι, ο οποίος ανακοίνωσε ουσιαστικά, την έναρξη αυτού που αναφέρουν ως «το τέταρτο στάδιο της κλιμάκωσης», μια φάση που περιστρέφεται γύρω από την επέκταση του πεδίου των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Δήλωσε ότι η κλιμάκωση θα τεθεί σε ισχύ «αμέσως» και περιλαμβάνει «τη στόχευση όλων των πλοίων που παραβιάζουν την απαγόρευση στην ισραηλινή ναυσιπλοΐα και που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης από τη Μεσόγειο Θάλασσα σε οποιαδήποτε προσβάσιμη περιοχή εντός της ευρείας ζώνης μας».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε «όλα τα πλοία των εταιρειών που συνδέονται με τα κατοχικά λιμάνια [του Ισραήλ] ώστε να περνούν από την περιοχή των επιχειρήσεων μας, ανεξάρτητα από τον προορισμό τους».

Προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επιτεθεί στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα και πρόσθεσε ότι 40 μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις θέσεις των Χούθι, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, βασισμένες στην υποστήριξη του αγαπημένου λαού της Υεμένης και όλων των ελεύθερων ανθρώπων του έθνους, δεν θα διστάσουν να προετοιμαστούν για ευρύτερα και ισχυρότερα στάδια κλιμάκωσης, έως ότου σταματήσει η επιθετικότητα και αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στην  Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε η αντάρτικη ομάδα στα social media.

Η «αδιαλλαξία» οδηγεί σε «κλιμάκωση»

Χθες, ο ηγέτης των Χούθι Abdul Malik Al-Houthi σε τηλεοπτική ομιλία, είπε: «Ετοιμαζόμαστε για έναν τέταρτο γύρο κλιμάκωσης εάν ο ισραηλινός εχθρός και οι Αμερικανοί συνεχίσουν την αδιαλλαξία τους».

Ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του έχουν εκτοξεύσει μέχρι στιγμής 606 βαλλιστικούς πυραύλους και drones εναντίον 107 πλοίων του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Bab Al-Mandab, στον Κόλπο του Άντεν και πρόσφατα στον Ινδικό Ωκεανό.

Στοιχεία της ιστοσελίδας Splash, δείχνουν ότι περίπου 90 πλοία έχουν τεθεί στο στόχαστρο μέχρι σήμερα.

Δεν τελειώνει άμεσα αυτή η ιστορία…

Οι πολιτοφύλακες της Υεμένης έχουν απειλήσει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν ουσιαστικά κλείσει τη νότια Ερυθρά Θάλασσα στα περισσότερα δυτικά πλοία, αναγκάζοντάς τα να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και αντ’ αυτού να εκτρέπονται στη νότια Αφρική όταν ταξιδεύουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει επιπλέον μέρες και επιπλέον κόστος καυσίμων και φορτίου στα ταξίδια.

Στελέχη της ναυτιλίας και των εμπορευματικών μεταφορών, πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η Ερυθρά Θάλασσα θα παραμείνει πολύ επικίνδυνη για πολλούς ακόμη μήνες, αν όχι για τον υπόλοιπο χρόνο.

Οι Χούθι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση και υποστήριξη πληροφοριών και ραντάρ από το Ιράν, κάτι που είναι κρίσιμο όταν στοχεύουν κινούμενα αντικείμενα όπως πλοία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This