3-7-2020

Αυστραλία: Απαγόρευσαν σε μαθητές τη χρήση κινητών τηλεφώνων

Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις αίθουσες διδασκαλίας ανακοινώθηκε στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας την Τετάρτη, 26 Ιουνίου.

Η απαγόρευση, η οποία θα ισχύει για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και την έλλειψη προσοχής στην τάξη, ανέφερε η βικτοριανή κυβέρνηση σε δήλωση της.

Αν και ορισμένα σχολεία στην Αυστραλία έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση κινητού τηλεφώνου, η νέα απαγόρευση σηματοδοτεί την πρώτη απαγόρευση στη χώρα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε εφαρμογή την πρώτη σχολική περίοδο του 2020.

«Οι μαθητές θα πρέπει να απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους και να τα αποθηκεύουν με ασφάλεια στα ερμάρια τους από την αρχή της σχολικής ημέρας μέχρι το τελικό κουδούνι. Όταν συμβαίνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι γονείς ή κηδεμόνες μπορούν να μιλήσουν στο παιδί τους καλώντας το σχολείο».

Ο υπουργός Παιδείας της Βικτώριας, Τζέιμς Μέρλινο, δήλωσε ότι δεν περιμένει η κίνηση του να γίνει  «παγκοσμίως δημοφιλής», αλλά δήλωσε πως ήταν σωστή στους επίσημους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.

Η κίνηση αυτή βασίζεται σε προηγούμενες σχετικές αποφάσεις. Το μεγαλύτερο κρατίδιο της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα στα δημοτικά σχολεία το 2018. Ο Αυστραλός υπουργός Παιδείας, Dan Tehan, δήλωσε σε δήλωσή του ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των κινητών στη Βικτώρια.

Σε έρευνα του 2019 σε περίπου 2.000 ενήλικες της Αυστραλίας, σχεδόν το 80% υποστήριξε τον περιορισμό στη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ενώ το ένα τρίτο των ερωτωμένων υποστήριξε την πλήρη απαγόρευση.

Μερικοί μαθητές με ειδικές ανάγκες θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρειάζονται τα κινητά τηλέφωνα τους, για την παρακολούθηση της υγείας τους, οι οποίοι θα παίρνουν την ανάλογη άδεια από τους εκπαιδευτικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ