Η Ρωσία σφυροκοπά ανελέητα το Χάρκοβο

Συναγερμός 16 ωρών στο Χάρκοβο για επίθεση από drones

Must Read

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Χάρκοβο την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ουκρανίας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακυρώνει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια του. Ο πιο παρατεταμένος συναγερμός για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Χάρκοβο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανακοινώθηκε νωρίς σήμερα από ουκρανούς αξιωματούχους πως αίρεται, αφού έκαναν λόγο για πλήγματα drones.




 

Ο περιφερειάρχης Όλεχ Σινεχούμποφ ανέφερε πως τουλάχιστον πέντε ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα μιας κατεύθυνσης έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ σημείωσε πως επλήγη η συνοικία Οσνοβιάνσκι, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά.




 

Το ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne μετέδωσε πως ο συναγερμός διήρκεσε 16 1/2 ώρες – με άλλα λόγια ήταν ο πιο πολύωρος αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.




 

Το Χάρκοβο υφίσταται αλλεπάλληλες επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες. Ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις σε βόρεια τμήματα της ομώνυμης περιφέρειας από την περασμένη εβδομάδα, όπου η Μόσχα λέει πως καταλήφθηκαν αρκετές κοινότητες, και μαίνονται μάχες σε σειρά χωριών κοντά στα σύνορα των δυο κρατών.

Αποστολή 250 κοντέινερ με οπλισμό από την Ελλάδα στην Ουκρανία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στρατιωτική βοήθεια -σε άγνωστου τύπου πυρομαχικά ή όπλα- στέλνει η Ελλάδα στην εμπόλεμη Ουκρανία, από Θεσσαλονίκη και μέσω Ρουμανίας! Συνολικά ο αριθμός αφορά 250 κοντέινερ και πριν από δύο μέρες, την Τρίτη (14/05), έφυγαν τα πρώτα από σταθμό στην Κάτω Γέφυρα με πρώτη στάση τη Ρουμανία. Πριν από δύο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι δεν υπέγραψε καμία κρυφή συμφωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.




 

Συγκεκριμένα, συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να διατεθεί ο χώρος του για τη μεταφόρτωση των όπλων και πυρομαχικών, αλλά προσέκρουσαν τελικά σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα: τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα επικινδυνότητας.

Διπλό «όχι» στη μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου από εργαζόμενους του Λιμένα Θεσσαλονίκης και τη Hellenic Train, αφού υπήρξε μπλόκο από εργαζόμενους για τη μεταφόρτωση στο λιμάνι.

Τελικά, βρέθηκε άλλη λύση και τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν –σε μικρά κομβόι φορτηγών που συνοδεύονται πάντα από αστυνομικές δυνάμεις– στην Κάτω Γέφυρα έξω από τον Αγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας, σε περιοχή όπου υπάρχει ένα βιομηχανικό πάρκο (έκτασης 1.000 στρεμμάτων) και από όπου διέρχονται σιδηροδρομικές γραμμές.

Με ευθύνη των ΗΠΑ η μεταφορά των πυρομαχικών

Στη συνέχεια, παραδόθηκαν σε αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες τα μεταφορτώνουν σε ρουμανικά βαγόνια, αφού επόμενη στάση αυτών των πυρομαχικών είναι η Ρουμανία και η Hellenic Train αρνήθηκε να δώσει δικά της. Από εκεί, τα όπλα και τα πυρομαχικά θα μεταφερθούν πάλι με ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.




 

Χθες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από το Κίεβο μίλησε για τις εσπευσμένες μεταφορές πολεμικού υλικού στο ουκρανικό μέτωπο.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στο τι είδους όπλα ή πυρομαχικά στέλνει στην Ουκρανία και «αν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» να γίνονται, δηλαδή χωρίς τίποτα να έχει περάσει από τη Βουλή.

Νίκος Δένδιας: Δεν εστάλησαν 250 κοντέινερ με οπλισμό στην Ουκρανία

«Δεν υπάρχουν 250 κοντέινερ και δεν υπάρχει αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Υπάρχουν συμφωνίες που υπογράφει η χώρα μας και εντός αυτών κινείται. Η καλλιέργεια εντυπώσεων με συνωμοσιολογίες παρέλκει. Χθες, επικοινώνησε μαζί μου στέλεχος της αντιπολίτευσης και τον ενημέρωσα για το πόσα κοντέινερ και που. Η Ελλάδα δεν παρέχει τίποτα στην Ουκρανία, το τι κάνουν άλλες το υλικό που τους στέλνουμε είναι δικό τους θέμα» απάντησε ο Νίκος Δένδιας παρόλο που δεν πείθουν οι διαψεύσεις.

 

Ο Υπουργός επέμεινε στο ότι η Ελλάδα δεν παρέχει υλικό απευθείας στην Ουκρανία και μίλησε για πεπαλαιωμένο υλικό που το στέλνουμε Τσεχία και ΗΠΑ, του οποίου και μόνο η καταστροφή θα κόστιζε 100 εκατομμύρια ευρώ.

Απευθυνόμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση είπε ότι δεν γίνεται να συζητάμε δημόσια για τα εξοπλιστικά ζητήματα της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This