Πέμπτη 13/5/2021

«Σαρώνουν» οι ψηφιακές απάτες – Οι ηλικιωμένοι τα πιο συχνά και εύκολα θύματα

Μεγάλες απώλειες χρημάτων προκαλούν οι ψηφιακές απάτες στις ΗΠΑ, με τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα συχνότερα θύματα καθώς οι δράστες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι χάνουν σε ετήσια βάση περισσότερα από $3 τρισ. εξαιτίας της διαδικτυακής εξαπάτησης. Οι άνθρωποι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θεωρούνται πιο ευάλωτοι στην ηλεκτρονική απάτη, λόγω της επιδείνωσης των γνωστικών τους λειτουργιών που προκαλεί η γήρανση, αλλά λόγω και της ευπιστίας τους.

Η εταιρεία ESET συστήνει στους μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες, προκειμένου να προφυλαχθούν από την ψηφιακή εξαπάτηση, να είναι καταρχήν επιφυλακτικοί. «Κάθε γνωριμία, που κάνουμε online, δεν είναι απαραίτητα και αξιόπιστη, αντιθέτως, είναι ασφαλέστερο να θεωρούμε ότι μηνύματα, που λαμβάνουμε από άγνωστους αποστολείς είναι πολύ πιθανό να είναι και απόπειρα εξαπάτησης», αναφέρουν οι ειδικοί της ESET.

Ρομαντικά scams και ψηφιακά δώρα

Επίσης, τους συστήνουν να είναι προσεκτικοί ακόμη και αν το μήνυμα στέλνεται (ή φαίνεται να στέλνεται) από κάποιον που γνωρίζουν.

«Η ορθότερη πρακτική είναι να έχουμε πάντα το νου μας για οτιδήποτε ασυνήθιστο σχετικά με το μήνυμα ή τον αποστολέα και σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία του, να το διαγράφουμε», αναφέρει η σχετική ανάλυση της εταιρείας.

Ένας από τους πιο «ακριβούς» τύπους ηλεκτρονικής απάτης είναι τα ρομαντικά scams – απάτες που ζητάνε χρήματα με αντάλλαγμα… συντροφιά, αλλά και τα ψηφιακά δώρα που ενημερώνουν τους χρήστες ότι δήθεν κέρδισαν ένα δώρο και για να το πάρουν πρέπει να δώσουν προσωπικά τους στοιχεία όπως αριθμό λογαριασμού τραπέζης κ.α,

Έτσι, η εταιρία συνιστά στους ηλικιωμένους να μην δίνουν χρήματα και προσωπικά στοιχεία σε ξένους, ακόμα κι αν αυτοί παρουσιάζονται ως φιλικά τους πρόσωπα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ