Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

«Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο βλέπει ο Ερντογάν – Αμετακίνητος στο θέμα της Λιβύης

Ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας σε νέες προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, σε επίσκεψή του σε ναυπηγεία, ο Ερντογάν είπε: «Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μας περιορίσει τις ακτές μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν αντιτίθεται στον τουρκικό νόμο ή το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι: «Ως η μακρύτερη παράκτια χώρα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις ευκαιρίες μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ».

Εμποδίζει την πρόσβαση στη θάλασσα

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Ελλάδα ότι εμποδίζει την πρόσβαση της Τουρκίας στη θάλασσα.

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ», ανέφερε.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει αμετακίνητος όσον αφορά το θέμα της Λιβύης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία «αποκλείεται» να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

Δείτε επίσης: «Άδειασε» τον Ερντογάν και τη… συμφωνία του ακόμα και δικός του διπλωμάτης

Επιπλέον, διαμήνυσε ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ