10-7-2020

Λιβύη: Ο Χάφταρ εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει την κατάπαυση του πυρός – Ξανάρχισαν εχθροπραξίες

Χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ εγκατέλειψε τη Μόσχα ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί το προτεινόμενο σχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μέχρι και σήμερα, Τρίτη.

Οι Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο, για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου.

«Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Σπούτνικ.

Προχθές Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, ο Χαμίντ ας Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επισήμανε στο Σπούτνικ χθες Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη κάποια συμφωνία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει ότι ο ΛΕΣ, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη».

Δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια, ωστόσο ιστότοπος, που απηχεί τις απόψεις των δυνάμεων του Χάφταρ, ανέφερε πως ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία, που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, λιβυκή αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Σάρατζ, που ετοιμάστηκε στη Μόσχα, έφυγε σήμερα για Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη αντίδραση του Λαβρόφ

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κράτος στη Λιβύη. Το λιβυκό κράτος βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 και μέχρι σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες αυτής της παράνομης και εγκληματικής ενέργειας» δήλωσε, το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. «Και πρώτα απ’ όλους ο λαός της Λιβύης», πρόσθεσε στην πρώτη του αντίδραση μετά το «ναυάγιο» για την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ