Θάνατος και καταστροφή από το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ

Must Read

Kατά τη διάρκεια της νύχτας (27/08) σκοτώθηκαν δέκα Παλαιστίνιοι σε εφόδους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε κοινότητες του βόρειου τμήματος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.




 

Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Τζενίν, άλλοι τέσσερις σε βομβαρδισμό οχήματος σε κοντινό χωριό και ακόμη τέσσερις σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη Τούμπας, διευκρίνισε ο Άχμεντ Τζιμπρίλ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, κίνημα που χαρακτηρίζεται σύμμαχος της Χαμάς, κατήγγειλε «ευρείας κλίμακας επίθεση σε πόλεις και καταυλισμούς (προσφύγων) στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη», εκτιμώντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει «να μεταφέρει τον πόλεμο» στην περιοχή αυτή, ενόψει της «προσάρτησής της».




 

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ήδη τεταμένη, εκτραχύνθηκε περαιτέρω.

Περισσότεροι από 650 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ή εβραίων εποίκων, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πολλοί ήταν οπλισμένοι μαχητές παλαιστινιακών κινημάτων, άλλοι νεαροί που πέταγαν πέτρες, άλλοι πολίτες που δεν είχαν καμιά ανάμιξη σε επεισόδια.

Στην άλλη πλευρά, τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες και μέλη της συνοριοφρουράς, έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διέσωσε έναν Ισραηλινό όμηρο στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες (27/08) πως ισραηλινές ειδικές δυνάμεις διέσωσαν τον Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, έναν Βεδουΐνο από το νότιο Ισραήλ που κρατείτο όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια «μιας περίπλοκης επιχείρησης» στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Ο στρατός και η Σιν Μπετ», η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, «διέσωσαν τον όμηρο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, ηλικίας 52 ετών, με καταγωγή από τη Ραχάτ», μια βεδουίνικη πόλη στην έρημο της Νεγκέβ, «τον οποίο είχε απαγάγει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τον είχε οδηγήσει στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου», επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου του στρατού.




 

Ο στρατός δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση επικαλούμενος «την ασφάλεια των ομήρων, των στρατιωτικών δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια». Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι περιορίστηκε να πει ότι ο Αλκάντι διασώθηκε από ένα υπόγειο τούνελ.

«Δεν θα σταματήσουμε εωσότου ολοκληρώσουμε την αποστολή μας να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους», υπογράμμισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι εργαζόταν ως φύλακας στο κιμπούτς Μαγκέν, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, όταν έπεσε θύμα απαγωγής την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων.

«Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και μεταφέρθηκε σε ένα ισραηλινό νοσοκομείο», δήλωσε ο Νταβίντ Μένσερ, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μόλις η διάσωση επιβεβαιώθηκε, ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα από ένα ελικόπτερο που προσγειωνόταν σε ένα νοσοκομείο, την ώρα που το ιατρικό προσωπικό και ασθενοφόρα περίμεναν για να παραλάβουν τον Αλκάντι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ χαιρέτισε «την επιτυχημένη διάσωση» και χαρακτήρισε την απελευθέρωσή του μια «στιγμή χαράς για το ισραηλινό κράτος και την ισραηλινή κοινωνία», όπως αναφέρθηκε σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.

Εκ των 251 ανθρώπων που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 104 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 έχουν δηλωθεί νεκροί από τον στρατό.

«Οι άλλοι όμηροι δεν μπορούν να περιμένουν ένα ακόμη θαύμα αυτού του είδους (…) μία συμφωνία είναι το μοναδικό μέσο να προχωρήσουμε», σχολίασε σήμερα το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει την πίεση έναντι της Χαμάς προκειμένου να αποδεχθεί τη συμφωνία και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους», συμπληρώνεται στο δελτίο Τύπου.

Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ και με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν να προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό το Ισραήλ, με επιστολή της προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου σήμερα.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παροτρύνει επίσης την ΕΕ να μην επενδύει και να μην προχωρά σε εμπορικές ανταλλαγές με ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που πρόσφατα κρίθηκαν για ακόμη μια φορά παράνομοι σε γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης.

Η έκκληση της Αμνηστίας να υιοθετηθεί πιο αυστηρή πολιτική από πλευράς ΕΕ καταγράφεται ενόψει συνεδρίασης του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει 11 μήνες, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Τον Ιούλιο, το ΔΔ τόνισε πως η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ για σχεδόν εξήντα χρόνια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν. Η ιστορική γνωμοδότηση, παρότι νομικά μη δεσμευτική, τονίζει ακόμη πως η πολιτική του Ισραήλ ως προς τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ισοδυναμεί με παράνομη προσάρτηση.

Το Διεθνές Δικαστήριο υπενθύμισε πως τα κράτη μέλη του -στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι 27- έχουν υποχρέωση να μην υποστηρίζουν την κατοχή, ούτε να αποδέχονται το status quo που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, τα κράτη μέλη της ΕΕ, προμηθεύοντας «όπλα, τεχνολογία και εξοπλισμό» στο Ισραήλ, παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε στον Ύπατο Εκπρόσωπό της κ. Μπορέλ.

Η ΜΚΟ παρότρυνε ακόμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, για να διαπιστώσει κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται προς διεθνείς υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρακτικά το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει ήδη στην Κομισιόν η Ιρλανδία και η Ισπανία, με την υποστήριξη της Σλοβενίας.

Διαβάστε ακόμα: Ευαίσθητες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν Παλαιστίνιο – Ισραήλ και Χεζμπολάχ εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This