Σάββατο 12/6/2021

Θολό το μέλλον του Ζάεφ – «Κρατάει» στο χέρι τα Σκόπια η Αλβανία

Ρευστό θεωρείται το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στα Σκόπια, καθώς το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ δεν κατάφερε να κάνει πράξη την υπόσχεση προς τους Σλάβους πολίτες στη χώρα του, ότι με όχημα τη Συμφωνία των Πρεσπών θα καταφέρει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της…

Οι εκλογές που έχουν οριστεί για τις 12 Απριλίου θα αναδείξουν το κόμμα που θα καρπωθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη θετική αυτή τη φορά απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Η εμμονή του Βερολίνου και της Ευρώπης στη διατήρηση κοινής υποψηφιότητας Αλβανίας και Σκοπίων εξακολουθεί να κρατά τη μικρή βαλκανική χώρα «όμηρο» των Τιράνων, παρά το γεγονός ότι έχει πραγματοποιήσει αρκετά σταθερά βήματα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Τις δύο χώρες επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη και Πέμπτη) ο νέος επίτροπος για τη διεύρυνση Ολιβερ Βαρχέι, ο οποίος σε δηλώσεις του σκόρπισε παχιά κομπλιμέντα προς τους συνομιλητές του για τις προόδους (;) που έχουν επιτελέσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, διαμηνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως «η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.». Ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. θα λάβει απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου στο Ζάγκρεμπ.

Το παραπάνω σκηνικό ενισχύει εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην πρωθυπουργό Ζάεφ έναντι των αντιπάλων του, που έχουν διαμηνύσει ότι θα επανεξετάσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, γνωρίζοντας φυσικά ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, ενώ η χώρα του βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της Δύσης. Κύριοι μονομάχοι στις εκλογές της 12ης Απριλίου είναι το κόμμα SDUM του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και το γνωστό εθνικιστικό και βουλγαροκαθοδηγούμενο VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μιτσόβσκι.

Ο ισχυρότατος αλβανικός παράγων είναι παρών στις εκλογές, εκπροσωπούμενος από πλήθος μεγαλύτερων ή μικρότερων σχημάτων, η πλειονότητα των οποίων έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού η αποδοχή αυτή είναι η «σύμβαση» για να εξεταστεί και η υποψηφιότητα της Αλβανίας «πακέτο» με τα Σκόπια. Το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί με τα κόμματα που υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της τελικής επικράτησης των απόψεων Ζάεφ για Ευρώπη και «Πρέσπες».

Δείτε επίσης: Πάνω από 2.600.000 ρομπότ θα πάρουν… ζωή το 2020!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ