Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την καταστροφή της φύσης από τον άνθρωπο, αλλά στην ουσία μόνο οι επιστήμονες είναι σε θέση να ξέρουν αν υπάρχει… επιστροφή. Τα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει η νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη BirdLife Ευρώπης & Κεντρικής Ασίας, είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξα, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποσοβήσει την απώλεια της βιοποικιλότητας έως την προθεσμία που η ίδια έχει θέσει. Μια λεπτομερής ανάλυση της προόδου μέχρι το 2018 δείχνει ότι η στρατηγική απέτυχε σε συνολικό επίπεδο.
Ουσιαστική πρόοδος έχει πραγματοποιηθεί μόνο στον αγώνα για την καταπολέμηση των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών, ενώ περιορισμένη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε τομείς που ελέγχονται άμεσα από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια ώρα, τα κράτη μέλη δεν φαίνονται πρόθυμα σε μεγάλο βαθμό να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, όπου εμπλέκεται το χρήμα, οι πολιτικές δύσκολα αλλάζουν. Το εύκολο και γρήγορο έχει πάρει τη θέση του πιο αργού και αγνού. Η έκθεση δείχνει ότι η αποτυχία είναι τεράστια ιδίως στο θέμα της αλλαγής θεμελιωδών πολιτικών που προκαλούν την απώλεια της βιοποικιλότητας όπως: στη γεωργία, στην αλιεία, στη δασοπονία, στην ενέργεια και στη χρηματοδότηση.
Ο Άριελ Μπρούνερ, Επικεφαλής Πολιτικής της BirdLife Ευρώπης, δήλωσε ότι: «Η ζωή στη γη πεθαίνει και μέχρι τώρα οι πολιτικοί μας έχουν προσφέρει μόνο ομιλίες και υψηλές προθέσεις, ενώ συστηματικά προωθούν τα ισχυρά συμφέροντα. Το «παράθυρο ευκαιρίας» για να σώσουμε τον πλανήτη μας κλείνει γρήγορα. Χρειαζόμαστε τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και την ηγεσία της ΕΕ να ξυπνήσουν και να δράσουν τώρα, προτού να είναι πολύ αργά».