Κυριακή 13/6/2021

Aπειλές Ερντογάν στη… Μέρκελ για «Λιβυκό χάος»

Απειλές για «λιβυκό χάος» εκτόξευσε στη Μέρκελ ο Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία συναντήθηκαν πριν από λίγο. «Το χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», ήταν οι πρώτες προειδοποιητικές… βολές-κουβέντες του Τούρκου προέδρου.

Και οι απειλές του Σουλτάνου συνεχίστηκαν: «Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα».

Στο επίκεντρο των συνομιλιών  των δύο που θα έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα οι συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία, η κρίση στο Ιράκ και για οι εντάσεις με το Ιράν.

Δείτε επίσης: Οι απίστευτες γκριμάτσες της Μέρκελ με το δώρο του Ερντογάν

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Αγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Η Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα.

«Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον τερματισμό της καταστολής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στην Αγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», πιστεύει ο Αντριου Γκράντνερ, ο ειδικός για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ