Πανηγυρισμοί αλλά και σκεπτικισμός για τη Μεγάλη Βρετανία της… επόμενης ημέρας

Must Read

1η Φεβρουαρίου. Η πρώτη φορά που οι Βρετανοί ξύπνησαν, έχοντας αφήσει πίσω τους την Ε.Ε. και μια «θυελλώδη» σχέση, καθώς τo Brexit, που ξεκίνησε από ένα δημοψήφισμα-πολιτικό ελιγμό του Ντέιβιντ Κάμερον, είναι πλέον γεγονός!

Τα χθεσινά πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.

«Ναι, τα καταφέραμε!» γράφει η «Daily Express», μια ταμπλόιντ η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ένα κολάζ με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, τους 43 μήνες που πέρασαν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

«Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία» είναι ο τίτλος της «Daily Mail», μιας άλλης εφημερίδας που είναι υπέρ του Brexit. «Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή» τονίζει η «Daily Telegraph», δημοσιεύοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Τζόνσον πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Σάντερλαντ, την πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας της οποίας οι ψηφοφόροι ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit.

Η εφημερίδα του Εδιμβούργου «The Scotsman» έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες. «Το μικρό νησί», ήταν ο τίτλος του «Guardian», κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο στοίχημα εδώ και μία γενιά».

Ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που συνέδεσε το όνομά του αλλά και το πολιτικό μέλλον του με το Brexit, βλέπει μια «ιστορική ευκαιρία» για τη Βρετανία μετά το Brexit. Ο Τζόνσον κάλεσε τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία», καθώς η χώρα πήρε και επίσημα διαζύγιο από την Ε.Ε.

Σε ομιλία του, ο Bρετανός πρωθυπουργός επρόκειτο να ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Μια νέα εποχή ξημερώνει για την Ευρώπη», είναι ο τίτλος άρθρου που έγραψαν από κοινού οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασόλι, στο οποίο περιγράφουν τα επόμενα βήματα από το σημείο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί «τρίτη» χώρα.

Η Βρετανία θα μπει σε μεταβατική φάση, ενώ οι σχέσεις της με την Ε.Ε. θα παραμείνουν αμετάβλητες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Μετά το 2020 οι (όποιες) αλλαγές

Στον απόηχο των εορτασμών στη Βρετανία για το Brexit, και παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην ΕΕ –έστω και συγκαλυμμένα, πια, κάτω από δηλώσεις… συγκίνησης για την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια– τα ερωτήματα που τίθενται πια, αφορούν στις βάσεις που θα τεθούν για την μελλοντική σχέση των δυο πλευρών.

Και, κυρίως, στο εάν το διάστημα της μετάβασης για τις διαβουλεύσεις που θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα είναι αρκετό ώστε να μπουν κανόνες σε ζητήματα κομβικά: όπως είναι το θέμα της εμπορικής σχέσης των δυο μερών, ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, αλλά και σε ό,τι αφορά στην διακίνηση των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απαιτεί πνευματικά δικαιώματα για κάθε χρήση του… ονόματός της (video)!

Χθες, η Κέιτ Σμιθ, πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, με δηλώσεις της ανέφερε ότι η 31η Ιανουαρίου 2020, είναι μια ιστορική μέρα, σημειώνοντας, όμως, ότι για όσους Έλληνες και Ευρωπαίους μένουν ήδη στην χώρα της, και όσους έρχονται το 2020, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα, καθώς, αυτό που θα αλλάξει θα ισχύει για όσους έρχονται μετά την έξοδο της χώρας.

Ειδικότερα για τους φοιτητές, η πρέσβης τόνισε πως θα μπορούν να μείνουν στη χώρα χωρίς καμία απολύτως αλλαγή, ενώ, για όσους μπουν στη χώρα το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά στα δίδακτρα και στα δάνεια. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι σκοπός της Βρετανίας είναι να μείνουν φίλοι και έτεροι σύμμαχοι με την Ευρώπη.

Αναφερόμενη, τέλος, στο κομμάτι των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Βρετανίας, υπογράμμισε πως «επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Οι Βρετανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα με πολύ καλό μάτι».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This